Oamenii care nu se imbata au o enzima „norocoasa”

Barbatii, de doua ori mai rezistenti la bautura decat femeile. Ficatul are nevoie de doua zile pe saptamana fara alcool
  • Publicat:
Oamenii care nu se imbata au o enzima „norocoasa”
Oamenii care nu se imbata au o enzima „norocoasa”

Barbatii, de doua ori mai rezistenti la bautura decat femeile. Ficatul are nevoie de doua zile pe saptamana fara alcool.

Exista persoane care dupa ce consuma o cantitate mica de alcool se imbata, iar altele, care beau cantitati mari si nu au absolut nimic. Diferenta o da o enzima – alcool dehidrogenaza (ADH), care poate fi mai mult sau mai putin dezvoltata. „Alcoolul se absoarbe imediat in organism.

Este o enzima, alcool dehidrogenaza, care metabolizeaza alcoolul si sunt oameni la care aceasta enzima este bine dezvoltata”, explica prof. univ. dr. Carol Stanciu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie. Astfel, persoanele care au foarte dezvoltata aceasta enzima ce metabolizeaza alcoolul devin mult mai „rezistente” la bautura. „Este un noroc genetic, insa numarul acestor oameni este scazut.
 
Persoanele care au dezvoltata enzima alcool dehidrogenaza si metabolizeaza mai bine alcoolul se imbolnavesc mult mai rar de boli hepatice si ciroza”, apreciaza prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog. Specialistii spun ca dezvoltarea ADH este o trasatura mostenita.

Pe de alta parte, un pahar de vin la o masa este insa intotdeauna binevenit, considera prof. univ. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Fundeni.

Consumul scazut, dar zilnic, mai daunator decat excesele intermitente

Femeile sunt mai putin rezistente la alcool decat barbatii din cauza factorului genetic, iar dozele nocive pentru femei sunt jumatate decat cele pentru barbati, spune prof. Stanciu. „O alta explicatie pentru care femeile sunt mai sensibile decat barbatii la consumul de alcool este aceea ca, in cazul lor, enzima alcool dehidrogenaza este in cantitate mai redusa si, astfel, ele suporta mai greu bauturile alcoolice”, completeaza dr. Ileana

Marinescu, medic primar endocrinolog in cadrul Institutului National de Endocrinologie „C.I. Parhon”, din Capitala. Persoanele care beau zilnic sunt mai afectate decat cele care consuma intermitent si dau o sansa de recuperare organismului, afirma specialistii. Acestia spun ca este foarte important ca cel putin doua zile pe saptamana sa nu se consume deloc alcool.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”