Nu există „creier de femeie” şi „creier de bărbat”

Nu există nici o diferenţă majoră între creierul unui bărbat şi cel al unei femei. Iată ce au descoperit cercetătorii israelieni în urma unui studiu ce demolează clişeele existente când vine vorba de acest subiect. Cele mai multe creiere au trăsături specifice atât femeilor, cât şi bărbaţilor
  • Publicat:
Nu există

Nu există nici o diferenţă majoră între creierul unui bărbat şi cel al unei femei. Iată ce au descoperit cercetătorii israelieni în urma unui studiu ce demolează clişeele existente când vine vorba de acest subiect. Cele mai multe creiere au trăsături specifice atât femeilor, cât şi bărbaţilor. 

Bărbaţii au creierul „setat” să câştige mai mulţi bani decât femeile, iar acestea din urmă se pricep mai bine să facă mai multe lucruri deodată. Poate aţi mai auzit aceste mituri care tind să pună etichetele „creier de bărbat”, respectiv „creier de femeie”.

 
Nimic mai fals, spun oamenii de ştiinţă, după un nou studiu, care arată că toate acestea sunt simple clişee. În realitate, aproape fiecare creier are atât trăsături masculine, cât şi feminine, potrivit The Independent.
 
Cercetătorii au analizat peste 1.400 de creiere de bărbaţi şi femei, cu vârste între 18 şi 79 de ani. Savanţii s-au concentrat pe volumul creierului şi pe grosimea ţesutului în diferite părţi ale creierului, deci mai degrabă pe anatomia lui, nu pe modul în care funcţionează. Ei au căutat trăsături care să arate cele mai mari diferenţe dintre sexe.
 
Surpriza a fost că numai 6% dintre creierele analizate s-au dovedit a fi „creiere de bărbaţi” sau „creiere de femeie”. Cercetătorii nu au reuşit să găsească tipare care să diferenţieze cele două sexe, din acest punct de vedere.
 
Savanţii au descoperit în schimb că cei mai mulţi oameni pot fi incluşi într-o categorie de mijloc, creierul lor având atât trăsături feminine, cât şi masculine.
 
Coordonatoarea studiului, Daphna Joel, de la Universitatea din Tel-Aviv, spune că teoria de până acum sugera că odată ce fetusului încep să-i apară organe sexuale bărbăteşti, testosteronul tinde să „masculinizeze” creierul. Dacă ar fi aşa, ar exista două tipuri de creier, însă noul studiu arată că fiecare creier este un „mozaic unic de trăsături”, care nu se identifică – afirmă cercetătoarea – cu un gen anume.
 
Ceea ce ne spun de fapt cercetătorii este că până la urmă creierul uman este ca un „coş de cumpărături” care conţine şi lame de ras pentru bărbaţi, dar şi ciorapi de damă. Aşa se explică faptul că unor bărbaţi care se dau în vânt după fotbal sau baschet poate să le placă şi baletul, potrivit Daily Mail.
 
(Sursa: RFI)
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”