Nu dormi suficient? Rişti peste 80 de boli

13 martie 2020 este Ziua Mondială a Somnului. Mesajul medicilor este „Un somn mai bun,o viaţă mai bună, o planetă mai bună”.
  • Publicat:
Nu dormi suficient? Rişti peste 80 de boli

Ziua Mondială a Somnului este marcată anul acesta la nivel internaţional pe 13 martie şi se desfăşoară sub sloganul „Un somn mai bun, o viaţă mai bună, o planetă  mai bună”.

Cu această ocazie, Societatea Română de Pneumologie şi Secţiunea de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă subliniază importanţa somnului şi vorbesc despre riscurile care pot apărea în lipsa lui asupra sănătăţii omului şi mediului.

Tulburările de somn cele mai frecvente sunt insomnia şi apneea obstructivă. Insomnia este definită prin dificultatea de a adormi şi de cele mai multe ori este cauzată de stres, probleme respiratorii sau poate fi dobândită genetic.

Apneea obstructivă este dificultatea de a respira în timpul somnului. Calitatea de oxigen primită este insuficientă şi cauzează treziri repetate. Ca urmare, orele de somn nu sunt îndeajuns.

”Netratate, aceste afecţiuni cresc riscul de boli cardiovasculare, boli metabolice precum diabetul, hipertensiunea, dar şi al celor psihice, precum Alzheimer, demenţă, depresie etc.” spune prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele secţiunii de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă a Societăţii Române de Pneumologie.

Ce boli riscă cei care nu dorm suficient

Cu toate acestea, insomnia şi apneea obstructivă nu sunt singurele tulburări de somn.

Există peste 80 de afecţiuni care vizează calitatea somnului, precum hipersomnia (somnul prelungit, excesiv, din care persoana se trezeşte fără energie, iar starea sa este urmată în continuare de somnolenţă), narcolepsia (somnul involuntar care poate apărea chiar şi în timpul vorbirii) şi parasomnia (mers în timpul somnului, coşmaruri intense, paralizie în timpul coşmarurilor şi sindromul picioarelor neliniştite). 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”