Moartea partenerului de viata, suportata mult mai bine de catre femei

Femeile trec mult mai usor peste drama pierderii partenerului de viata, pentru ca acestea se adapteaza cu usurinta noii situatii, afirma psihologii.
  • Publicat:
Moartea partenerului de viata, suportata mult mai bine de catre femei
Moartea partenerului de viata, suportata mult mai bine de catre femei

Femeile trec mult mai usor peste drama pierderii partenerului de viata, pentru ca acestea se adapteaza cu usurinta noii situatii, afirma psihologii. Nu acelasi lucru se intampla in cazul barbatilor, care, sustin specialistii, dupa pierderea sotiei nu supravietuiesc mai mult de cinci ani. „Femeile isi revin mai repede dupa moartea partenerului, pentru ca acestea accepta mai usor pierderea celui drag, iar in loc sa se consume incearca sa gaseasca solutii pentru a merge mai departe.

De asemenea, femeile au un mecamism de adaptare mult mai dezvoltat decat al barbatului, cu ajutorul caruia se autosugestioneaza ca viata merge mai departe. Este un lucru stiut ca femeia este cea care se ocupa de toate treburile casei. Ea este cea care face cumparaturile, plateste facturile, face curatenie, mancare si asa mai departe”, afirma psihologul Hanibal Dumitrascu.

Barbatul, de cealalta parte, este dependent de femeie, iar pierderea acesteia il copleseste total, considera psihologii. Totodata, acestia precizeaza ca moartea sotiei il face pe barbat vulnerabil, iar acestuia ii este foarte greu sa se adapteze noii posturi, si anume, aceea de vaduv.

„Barbatul reuseste cu greu sa supravietuiasca fara jumatatea sa, pentru ca moartea acesteia il inhiba, determinand de cele mai multe ori aparitia depresiei. Dupa pierderea femeii, barbatul se izoleaza si refuza sa mai socializeze cu persoanele din jur. Barbatii accepta cu greu o noua partenera, dar nu acelasi lucru se poate spune despre femei.

Acestea isi gasesc un nou partener, nu pentru ca iubesc mai putin, sau pentru ca l-a uitat pe sotul decedat, ci pentru ca doresc sa isi regaseasca echilibrul total. Femeile isi cauta un alt partener pentru a-si asigura protectia de care beneficia si in trecut”, explica Hanibal Dumitrascu. De asemenea, specialistii afirma ca vaduvii, la scurt timp dupa pierderea partenerelor, risca sa se imbolnaveasca de Alzheimer.    

Divortatele, ostracizate de societate

Specialistii precizeaza ca, desi vaduvele isi revin mai usor dupa pierderea sotului, femeile divortate se izoleaza si cu mari dificultati isi gasesc un nou partener. „Femeile divortate sunt etichetate de catre societate, care le condamna sustinand ca, daca nu a fost in stare sa tina un barbat langa ele, acestea nu mai merita sa isi refaca viata.

Barbatii divortati sunt mult mai dezinvolti, iar in sinea lor se considera un fel de donjuani. Astfel, eticheta pusa de persoanele din jur le determina pe femeile divortate sa nu isi caute un alt partener, pentru o perioada destul de lunga”, afirma psihologul Hanibal Dumitrascu.

Sociologii sustin si ei ca femeile din Romania inca mai poarta un anumit stigmat, dupa un divort. „Este trist, dar la noi inca exista anumite prejudecati despre astfel de femei. Cele mai marginalizate femei divortate sunt cele din zona rurala, pentru ca acolo traditionalismul nu a disparut. Oamenii din provincie sunt conservatori, iar schimbarile le accepta cu greu.

De asemenea, persoanele din zona rurala au o incredere oarba in biserica, iar aceasta interzice despartirea unui cuplu”, precizeaza sociologul Marius Pieleanu.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Minnie Driver a nascut un baiat
Minnie Driver a nascut un baiat
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”