Microchirurgia Mohs, o şansă de vindecare de 99% a carcinomului cutanat

Cea mai răspândită formă a cancerului de piele este carcinomul cutanat, care poate fi vindecat prin microchirurgia Mohs.
  • Publicat:
Microchirurgia Mohs, o şansă de vindecare de 99% a carcinomului cutanat
FOTO: 123rf.com / Microchirurgia Mohs, o şansă de vindecare de 99% a carcinomului cutanat

85% dintre pacienţii cu tumori maligne la nivelul pielii sunt diagnosticaţi cu carcinom cutanat, cea mai răspândită formă de cancer de piele, dar şi cel mai uşor de tratat, dacă este depistată la timp. Din păcate, carcinomul cutanat nu doare, motiv pentru care pacienţii nu ajung la medic în timp util. Specialiştii spun că factorul principal care cauzează boala este expunerea repetată, timp îndelungat, la soare.

Ce este carcinomul cutanat

Carcinomul este o tumoră malignă formată din celule epiteliale, care este provocat, în procent de 90%, de expunerea excesivă şi neprotejată la razele soarelui. Carcinomul poate să apară şi din cauza moştenirii genetice sau a expunerii la radioterapie. Factorii de risc pentru apariţia carcinomului cutanat sunt, din păcate, unii cu o răspândire mare în rândul populaţiei, de la fumat, consum de alcool, la obiceiul de a merge la solar, expunerea la soare fără factor de protecţie – aşadar, acţiunea razelor UV asupra pielii.

Carcinom cutanat: tipuri

Carcinomul cutanat este de două feluri:

  • Bazocelular- se manifestă printr-o excrescenţă translucidă sau pigmentată, o pată de culoare roşie sau o umflătură cu margine lucioasă.
  • Spinocelular- se manifestă prin pete de culoare roşie care se cojesc până la ulcerare, fără să se vindece de la sine.

Cum este diagnosticat

Medicul specialist este singurul care poate să pună un diagnostic corect de cancer de piele. În urma consultaţiei, acesta va recomanda o biopsie pentru confirmarea suspiciunii de carcinom. Microchirurgia Mohs este cea mai eficientă formă de tratament, oferind o şansă de vindecare de 99% spre deosebire de metoda de excizare clasică, unde şansa de vindecare este de doar 50%. Microchirugia Mohs permite chirurgului dermatolog să cartografieze extinderea tumorală, pentru ca, la finalul procedurii, tumora să fie extirpată în totalitate, iar ţesutul sănătos din jurul său, să rămână intact. Intervenţia Mohs este recomandată în cazurile în care carcinomul este localizat în zonele cele mai expuse la soare: pe faţă, pe gât, pe decolteu, pe mâini sau pe picioare. Aceste zone sunt considerate speciale pentru că nu permit pierderea ţesutului sănătos, care este necesar în pasul de reconstrucţie. Intervenţia este recomandată şi în cazurile în care tumora de carcinom este una veche, mare, netratată la timp sau ineficient.

Microchirurgia Mohs: ce presupune

Metoda constă în analizarea histologică pas cu pas, în timpul operaţiei, a tumorii şi a zonelor adiacente. Analiza se face până când rezultatul arată că ţesutul nu mai conţine nici o celulă canceroasă. Următorul pas în procedură constă în închiderea exciziei, iar apoi reconstituirea cutanată a zonei prin chirurgie estetică. Metoda oferă pacientului certitudinea de extirpare completă a tumorii în timp real, fără să mai fie nevoit să aştepte săptămâni întregi după operaţie, ca în cazul unei intervenţii clasice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân