Medicii romani au operat, cu succes, o tânără născută fără vagin

Medicii romani au operat, cu succes, o tânără născută fără vagin
O tânără de 22 de ani, care s-a născut fără vagin şi uter, a fost operată, în premieră naţională, de prof. dr. Petre Brătilă, la Spitalul Euroclinic, din cadrul Reţelei de sănătate Regina Maria. În lume au fost înregistrate 10 astfel de cazuri de reconstrucţie de neovagin cu biomaterial la paciente care se confruntau cu absenţa vaginului, iar în România cazul este o premieră absolută.
 
Intervenţia minim-invazivă a fost realizată pro bono şi a presupus reconstrucţia vaginului printr-o biogrefă de ultimă generaţie, care o va ajuta pe fată să aibă o viaţă sexuală normală. Profesorul Petre Brătilă, care a operat de cancer de col uterin o femeie gravidă, a fost singurul medic din ţară care a reuşit să rezolve problema Alinei. Fata s-a născut fără vagin şi uter, o malformaţie extrem de rară care poartă numele de Sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Tinerei i-a fost descoperită malformaţia la vârsta de 18 ani, când a mers pentru prima dată la medic pentru a afla de ce nu are încă menstruaţie.
 
Niciun medic nu reuşea să vină cu o soluţie pentru boala ei
 
Deşi nu este o boală care pune în pericol viaţa pacientei, Sindromul îi afectează foarte tare calitatea vieţii. Viaţa cu o astfel de afecţiune poate fi extrem de dificilă din punct de vedere emoţional, în special dacă nu ai susţinerea adecvată. Până să ajungă la profesorul Brătilă, timp de 4 ani, Alina a trecut prin emoţii copleşitoare, de la teamă şi incertitudine, la deznădejde şi chiar furie, mai ales că niciun medic nu reuşea să îi ofere o soluţie şi nici să îi arate empatie pentru condiţia ei.
 
„Am întâlnit medici care cunoşteau foarte puţine lucruri despre această afecţiune şi medici care aveau o atitudine foarte rece faţă de suferinţa mea. Treceam de la un spital la altul, fusesesm refuzată şi nu mai credeam că există vreo soluţie pentru cazul meu. Ştiam că nu sunt bolnavă, însă o viaţă fără boală nu înseamnă neapărat o viaţă normală. Iar eu voiam să trăiesc ca oricare altă femeie”, povesteşte Alina.
 
Biogrefa care favorizează formarea unui vagin nou, în mod natural
 
Tânăra a fost supusă unei intervenţii de reconstrucţie vaginală cu biogrefă, operaţie realizată pro bono în Spitalul Euroclinic de profesorul Petre Brătilă. Pentru formarea unui vagin nou, Prof. Dr. Bratila a folosit o tehnologie revoluţionară de reconstrucţie tisulară – grefa biologică acelulară de generaţia a doua tip Surgisis, fiind prima intervenţie de acest tip efectuată în România şi doar 10 astfel de cazuri în lume. Procedura a fost efectuată minim-invaziv, pe cale combinată laparoscopică şi vaginală.
 
Grefa acelulară Surgisis este folosită pentru a îmbunătăţi viaţa pacienţilor, permiţând corpului să-şi regenereze în mod natural ţesutul lipsă. Grefa biologică interacţionează cu corpul, iniţiind creşterea şi remodelarea ţesutului la nivelul matriţei corespunzătoare vaginului nou. În timp, acest ţesut devine propriul ţesut al organismului, transformându-se în ţesut vaginal viabil, puternic, cu propriile vase de sânge. Fiind acelulara, grefa Surgisis reduce riscul de transmitere a infecţiilor, de reacţie inflamatorie sau de rejecţie.
 
Biotehnologia, ştiinţa care realizează imposibilul
 
„Pregătirile pentru operaţie au durat câteva luni, în care am achiziţionat grefele, am proiectat şi construit mulajul pentru grefă şi, nu în ultimul rând, am pregătit psihologic pacienta. Ideea operaţiei a fost a mea, însă citind şi documentându-mă, am constatat că şi alţi medici din lume au gândit la fel. Intervenţia constă în realizarea unei disecţii între vezică şi rect, în care am introdus un mulaj pe care am ataşat grefa biologică, pe care am fixat-o cu adeziv biologic. Biotehnologia este ştiinţa materialelor biologice din ţesuturi proprii sau de la alte specii. Folosesc biotehnologia de 2 ani încoace în operaţii de reconstrucţie ale tractului genital feminin. În tot acest timp, am colaborat foarte bine cu pacienta, care a înţeles că nu este un experiment, ci aplicarea unei tehnici deja utilizate în lume. Momentan, numai vaginul a fost reconstruit, pentru uter este nevoie de transplant. Există în acest moment un proiect în desfăşurare în acest sens”, a declarat Prof. Univ. Dr. Petre Brătilă, Spitalul Euroclinic, Reţeaua de sănătate Regina Maria.
 

Pacientele la care s-a facut vaginoplastia cu grefă vor purta dupa intervenţie un dilatator vaginal pentru o anumita perioadă de timp şi vor putea să aiba raport sexual dupa aproximativ 4-6 săptămâni.