Medicii recomanda vaccinul impotriva gripei, din aceasta luna

Vaccinarile antigripale incep din aceasta luna, dupa data de 10-15 octombrie.
  • Publicat:
Medicii recomanda vaccinul impotriva gripei, din aceasta luna
Medicii recomanda vaccinul impotriva gripei, din aceasta luna

Pretul acestuia in farmacii variaza intre 27 si 34 de lei. Batranii, copiii si gravidele beneficiaza de gratuitate.

Vaccinarile antigripale incep din aceasta luna, dupa data de 10-15 octombrie, spun medicii, si se pot derula pana in decembrie. Aceasta vaccinare protejeaza persoanele numai impotriva virusurilor gripale care circula in acest sezon.

Epidemiologii afirma ca vaccinarea antigripala este recomandata tuturor persoanelor incepand cu varsta de 1 an. Specialistii precizeaza ca injectia trebuie efectuata numai atunci cand individul este perfect sanatos.

„Contraindicatii la acest vaccin sunt pentru oamenii care sufera de infectii respiratorii, precum si la persoanele alergice la oua, deoarece acest vaccin este obtinut prin cultivarea din oua de gaina embrionate”, precizeaza prof. dr. Alexandru Rafila, seful catedrei de Microbiologie si Epidemiologie a UMF Carol Davila.

Acesta atentioneaza ca, pentru copiii pana la varsta scolara, la primul vaccin administrat trebuie utilizate doua doze la interval de o luna.

Farmaciile s-au aprovizionat

Farmaciile din Capitala s-au aprovizionat de acum doua-trei saptamani cu vaccinuri antigripale, iar pretul unuia variaza intre 27 si 34 de lei. Aceste vaccinuri pot fi cumparate atat pe baza de reteta eliberata de medicul de familie, cat si la cerere. Vaccinul se administreaza intramuscular, in muschiul deltoid, din zona umarului, numai de catre un cadru medical.

Programele speciale de vaccinare prevad vaccinarea gratuita a batrinilor, copiilor, gravidelor, precum si a cadrelor medicale. Anul acesta, prin recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatati, a fost utilizat acelasi tip de vaccin atat pentru Europa, cat si pentru SUA si Canada. Este vorba despre doua tulpini virale A (cu subtipurile H1N1 si H3N2) si o tulpina de tip B.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”