Medici falşi în România? Ce zic autorităţile

După cazul chirurgului fals, încrederea în medici are de suferit. Cetăţenii sunt obligaţi să anunţe autorităţile dacă au dovezi clare despre medici falşi.
Medici falşi în România? Ce zic autorităţile
Medici falşi în România? Ce zic autorităţile, foto 123rf

Ministerul Sănătăţii a făcut declaraţii în urma unor informaţii apărute în presă conform cărora în România există 3.000 de medici falşi. Reprezentaţii ministerului precizează că nu deţin informaţia că ar exista medici falşi care profesează în România. Cetăţenii care au informaţii sau dovezi despre medici falşi de pe teritoriul ţării (stat sau privat) sunt obligaţi să anunţe organele competente, acest lucru punând în pericol vieţile pacienţilor.


În urma cazurilor depistate în care persoane profesau meseria de medic cu parafe acordate ilegal, Ministerul Sănătăţii a demarat un control la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti în cadrul căruia au fost verificate toate codurile de parafă eliberate de această instituţie din anul 2018 până în februarie 2019. De asemenea, astfel de controale au fost derulate în mai multe direcţii de sănătate publică judeţene.
Pentru a evita situaţiile ca şi alte persoane care nu îndeplinesc condiţiile necesare să practice medicina în România, Ministerul Sănătăţii a elaborat un Ordin de Ministru care se află în prezent în transparenţă decizională şi care reglementează condiţiile necesare pentru angajarea medicilor în sistemul de sănătate public şi privat.

Baza de date a medicilor autorizaţi nu poate fi publică

Lista cu codurile de parafă eliberate la nivel naţional este elaborată de centrul de calcul al Ministerului Sănătăţii şi nu poate fi făcută publică deoarece conţine date cu caracter personal.

Încrederea în medici are de suferit

“Mi se pare extrem de gravă afirmaţia conform căreia astăzi ar exista în sistemul de sănătate din România 3.000 de medici falşi. Dacă există dovezi în acest sens, dacă cineva ştie că există o singură persoană care astăzi practică medicina fără a avea acest drept, are obligaţia de a informa imediat organele competente. Astfel de afirmaţii fără dovezi fac foarte mult rău pacienţilor, a caror încredere în personalul medical poate fi zdruncinată. Pe de altă parte, suspiciunile create astfel afectează şi medicii care fac tot ce le stă în putinţă pentru sănătatea noastră. Am luat măsuri îndată ce am aflat despre primul caz în care o persoana şi-a obţinut ilegal codul de parafă, astfel încât să nu mai existe posibilitatea creării de breşe în sistem. Sunt sigură că justiţia îşi va face datoria în toate cazurile de depistate pentru a da un exemplu celor care s-ar mai gândi de acum încolo că se pot juca de-a medicii punând în pericol vieţile oamenilor. ” , a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.