Mai putem conduce dupa un traumatism cranio-cerebral?

Dupa orice leziune la cap, medicul din spital care monitorizeaza si supravegheaza cu atentie tratarea ei trebuie sa recomande o expertiza psihiatrica prin care stabileste daca pacientul mai este apt sa sofeze.
  • Publicat:
Mai putem conduce dupa un traumatism cranio-cerebral?
Capacitatea de a sofa, influentata dupa un traumatism cranio-cerebral

Tragedia produsa de Serbah Huidu in acest weekend, cand aflat la volan, a izbit puternic o masina ce circuregulamentar, omorand toti trei ocupantii acesteia, ne-a ridicat cateva semne de intrebare. Avand in vedere ca anul trecut, in decembrie, a suferit un traumatism cranio-cerebral deosebit de grav in urma caruia a avut nevoie de cateva luni de recuperare, intrebarea care se pune este daca avea sau nu dreptul sa sofeze!

Cine i-a dat voie lui Huidu sa treaca la volan la nici un an de la accidentul suferit in Austria, la ski? Potrivit specialistilor, medicul care il tine sub observatie ar trebui sa il trimita la controale riguroase la fiecare 6 luni, iar permisiunea de afa este data numai in urma unei expertize psihiatrice.

„Dupa orice leziune la cap, medicul din spital care monitorizeaza si supravegheaza cu atentie tratarea ei trebuie sa recomande o expertiza psihiatrica prin care stabileste daca pacientul mai este apt sa sofeze. O lovitura la cap poate afecta capacitatea de concentrare la volan, orientarea in spatiu, evaluarea distantei si atentia. Doar in baza unui aviz medical se mai poate conduce in astfel de situatii. In cazul in care medicii nu i-au dat acel aviz, el trebuia sa anunte politia. Oricum, la fiecare trei sau sase luni, el trebuia sa mearga la controalele de rigoare”, a declarat prof. dr. Constantin Popa , de la Institutul de Boli Cerebrovasculare „Vlad Voiculescu” din Bucuresti.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân