Locuitorii din zone intens poluate au un risc cu 15% mai mare de deces dacă se infectează cu noul coronavirus

Majoritatea cazurilor severe de COVID-19 sunt înregistrate în oraşe cu un nivel crescut de poluare.
  • Publicat:
Locuitorii din zone intens poluate au un risc cu 15% mai mare de deces dacă se infectează cu noul coronavirus

Un studiu realizat de savanţi de la Harvard Chan School of Public Health din America relevă date îngrijorătoare. Potrivit rezultatelor obţinute în urma unei cercetări extinse care a analizat nivelul de poluare din 3.000 de oraşe din Statele Unite, o creştere cu doar 1 μg/m3/zi a pulberilor cu diametrul de 2,5 microni (PM 2.5) este asociată cu un risc mai mare cu 15% de deces în cazul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.

Aceste particule sunt extrem de periculoase, mai ales dacă organismul este expus pe termen lung, deoarece pătrund adânc în ţesuturi, până la nivelul alveolelor pulmonare, şi favorizează apariţia unor probleme de sănătate severe, precum astmul, alergiile, pneumonia, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bolile de inimă, accidentul vascular cerebral sau chiar cancerul pulmonar.

Cele mai frecvente cauze ale creşterii nivelului de poluare sunt arderea combustibililor fosili şi a substanţelor chimice, precum solvenţii, tratarea deşeurilor, activitatea industrială, dar şi fumatul.

Noul studiu realizat de cercetătorii americani arată că ratele crescute de mortalitate cauzate de COVID-19 în New York, oraşul cu cele mai multe cazuri de infecţie cu noul coronavirus, ar putea avea legătură cu nivelul crescut de poluare din acea regiune.

„Datele obţinute în urma acestei cercetări sugerează că expunerea pe termen lung la particule poluante creşte riscul de complicaţii sau chiar deces în rândul persoanelor diagnosticate cu boala COVID-19”, scriu autorii studiului.

„De asemenea, se observă că majoritatea cazurilor severe de COVID-19 sunt înregistrate în oraşe cu un nivel crescut de poluare”, adaugă Francesca Dominici, profesor de biostatistică la Harvard, unul dintre autorii studiului.

Interesant este că şi în cazul epidemiei de SARS, din 2003, cercetătorii atrăgeau atenţia asupra poluării ca factor de risc în apariţia complicaţiilor pulmonare.

Însă aceste avertismente au trecut parcă neobservate pe lângă factorii de decizie, care nu au luat măsuri, sau acestea au fost insuficiente, astfel încât astăzi ajungem la aceeaşi concluzie, şi anume că poluarea este un factor major de risc în dezvoltarea bolilor pulmonare.

În Bucureşti, datele înregistrate zilele trecute de platforma independentă aerlive.ro arătau un nivel „foarte ridicat” de poluare la majoritatea staţiilor de monitorizare a aerului, în zona nord-vestică a capitalei, şi ridicat la celelalte.

Depăşirile de poluare peste limita admisă erau înregistrate la particulele în suspensie PM 10 şi PM 2,5 – acesta din urmă fiind cel care înregistra cele mai mari creşteri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030