Gripa sezonieră: părerea românilor despre vaccinare

Un studiu arată că românii nu iau în serios gripa sezonieră chiar dacă au fost înregistrate 120 de decese şi peste 1.700 de îmbolnăviri.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Gripa sezonieră: părerea românilor despre vaccinare
Gripa sezonieră: părerea românilor despre vaccinare

La finalul anului trecut, firma de cercetare iVOX a realizat pentru Mylan România un studiu prin care se arată că populaţia nu ia în serios gripa, cu toate că, în România, în sezonul rece 2017-2018 au fost înregistrate 120 de decese din cauza gripei şi peste 1.700 de îmbolnăviri. Potrivit studiului ”Părerea românilor despre vaccinarea împotriva gripei”, 52% dintre români se declară pro vaccinare, însă aproape 60% dintre respondenţi nu s-au vaccinat deloc împotriva gripei. Cel mai des invocat motiv, în proporţie de 39% este convingerea că nu este necesar. Pe de altă parte, chiar dacă peste 50% dintre aceştia au avut gripă cel puţin o dată pe an în utlimii cinci ani, 47% dintre cei afectaţi nu au apelat la consult medical.

Informarea, primul pas important

În urma răspunsurilor primite e simte o continuă nevoie de informare cu privire la vaccinarea împotriva gripei. 45% dintre respondenţi consideră că sunt necesare mai multe campanii de informare, în timp ce 5% dintre aceştia au mărturisit că nu ştiau că există vaccinuri împotriva gripei.

“Oricât de afectaţi ar fi românii de gripă, ei refuză să o ia în serios, deşi numărul cazurilor şi deceselor înregistrate este în creştere de la an la an şi această informaţie este disponibilă publicului. Din acest motiv, Mylan şi-a asumat un angajament ferm, împreună cu parteneri locali, în două direcţii: creşterea gradului de informare a publicului despre impactul gripei şi oferirea celor mai eficiente mijloace de prevenţie, ca parte a responsabilităţii pe care o vedem în poziţia noastră de producător de vaccinuri”, a spus Adrian Grecu, directorul general al Mylan în România şi Head of South East Europe în cadrul companiei.

Cum previn românii gripa sezonieră

În urma studiului s-a ajuns la câteva concluzii printre care se numără aceea că românii nu fac nimic pentru a combate gripa, ci doar recurg câteoată la forma de informare specializată. Şapte din 10 români obţin informaţii despre gripă de la cadre medicale, dar, în acelaşi timp, şase din 10 preferă să caute informaţiile pe care le consideră necesare, în mediul online. Pentru a reduce riscul de gripă, românii preferă să-şi aerisească locuinţa în fiecare zi, să folosească batistele de unică folosinţă pe care mai apoi să le arunce după utilizare şi să se spele pe mâini, cu toate că prevenirea prin vaccinare este recomandată atât de Organizaţia Mondială a Sănătăţi (OMS), cât şi de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile. În schimb, în timpul bolii, românii nu merg la medic, 46% dintre respondenţi susţinând că nu au nevoie de un consult medical.

Gripa sezonieră: românii şi costurile pentru tratare

Foarte puţini români aleg prevenţia prin vaccinare, iar asta o demonstrează cercetarea. Jumătate dintre aceştia sunt conştienţi de costurile asociate acestei afecţiuni, dar şi de impatul asupra economiei. Opt din 10 repondenţi consideră că prevenirea gripei rezultă în primul rând în reducerea vizitelor la medic, iar o bună parte dintre ei iau în considerare şi reducerea costurilor medicale legate de complicaţiile gripei.

Adulţi vs copii. Cine e mai vulnerabil în faţa gripei?

Potrivit studiilor, în fiecare an, între 5% şi 10% dintre adulţi şi între 20% şi 30% dintre copii se îmbolnăvesc de gripă, epidemiile anuale fiind estimate la nivel global între trei şi cinci milioane de cazuri de îmbolnăriri severe şi circa 290.000 până la 650.000 de decese. În Europa, de exemplu, gripa sezonieră produce între patru şi 50 de milioane de cazuri simptomatice în fiecare an, iar 15.000 – 70.000 de cetăţeni europeni mor în fiecare an de cauze asociate gripei. Gripa sezonieră afectează orice grupă de vârstă, orice gen, dar cel mai mare risc de complicaţii apare în rândul femeilor gravide, al copiilor cu vârsta sub 59 de luni, al persoanelor în vârstă, al persoanelor care suferă de boli cronice şi al persoanelor angajate în sistemul medical.

Gripa sezonieră: cum se răspândeşte

“Românii nu trebuie să uite că gripa este o infecţie respiratorie acută cauzată de virusuri gripale şi că poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Se răspândeşte uşor de la o persoană la alta prin aer (prin tuse şi strănut) sau prin mâini ori suprafeţe contaminate cu virusuri gripale. Deşi gripa este o boală contagioasă care poate avea rezultate grave, aceasta poate fi prevenită. Înţelegerea modului în care boala este contractată şi cum se poate preveni această infectare este cheia reducerii numărului de îmbolnăviri, spitalizări şi decese premature”, a spus dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.

„În plus, gripa este o boală subdiagnosticată. Diagnosticăm viroze, dar nu gripa. De ce? Pentru diagnosticul corect de gripă, avem nevoie de un exudat. Exudatul costă 150 de lei, dar nu se lucrează uzual, ci doar în anumite laboratoare. Avem rezultat în 72 de ore, dacă avem acces la laborator şi susţinem plata exudatului. Este nevoie de efortul tuturor pentru a reduce numărul mare de îmbolnăviri prin gripă şi, mai ales, pierderile de vieţi. Fiecare om pe care îl pierdem, în acestă epocă în care avem acces la prevenţie, nu reprezintă doar o statistică, reprezintă pierderea dureroasă a fiecăruia dintre noi.

Ce putem face? Primul pas este să înţelegem cât de serios este riscul de îmbolnăvire, să înţelegem ce înseamnă complicaţiile pe termen mediu sau lung când vorbim despre gripă. Gripa nu este doar o boală banală. Se poate răspândi rapid şi poate afecta inclusiv persoane tinere, sănătoase, aparent puternice. Boala poate fi prevenită. Din costul unui exudat se pot vaccina patru persoane. Informarea corectă despre boală ne va ajuta să luăm o decizie care să ne protejeze pe noi şi pe cei din jurul nostru”, a mai spus Dr. Valeria Herdea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Valeria Herdea - Medic de familie
Dr. Herdea Valeria medic primar, medicină generală și medicină de familie - profil pediatrie și Vicepreşedintele Colegiului Medicilor. În cadrul C.M.I. Dr. Herdea Valeria lucrează Dna. Dr. Herdea Valeria , Dna. Dr. Comnea (Herdea) Laura alături de Dna. Asistență Stoica Daniela. Alături ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”