Gheorghe Enache, medic infecţionist: Virusul rezistă şi la 70 de grade, şi la -70 de grade

Medicul infecţionist Gheorghe Enache a declarat în cadrul emisiunii Gândul Live că noul coronavirus rezistă şi la 70 de grade, uneori şi la -70 de grade Celsius. „La umezează, virusul scade până ajunge la sol, ceea ce duce la cazuri mai puţine”, a precizat medicul.
  • Publicat:
Gheorghe Enache, medic infecţionist: Virusul rezistă şi la 70 de grade, şi la -70 de grade
Foto: Shutterstock

Medicul infecţionist Gheorghe Enache a declarat în cadrul emisiunii Gândul Live că noul coronavirus rezistă şi la 70 de grade, uneori şi la -70 de grade Celsius. „La umezeală, virusul scade până ajunge la sol, ceea ce duce la cazuri mai puţine”, a precizat însă medicul.


„Da, veştile nu sunt bune. Nu numai în România, pentru că a apărut şi o creştere, o recrudescenţă a cazurilor din Europa. Vorbim de Italia, Spania, Germania, dar pe noi ne interesează mai mult ce se întâmplă în România. Şi sunt într-adevăr foarte multe cazuri şi foarte mulţi bolnavi la terapie intensivă. Aici este problema numărul 1. Dacă ar fi numai o creştere a numărului de cazuri, poate nu ar fi o problemă aşa de mare. Peste 520 de persoane aflate la terapie intensivă înseamnă foate mult.”, a spus Gheorghe Enache, medic infecţionist, potrivit Gândul.

„Şi nu numai că sunt la terapie intensivă, dar sunt şi decese. Este o problemă foarte serioasă. Să spunem că e al doilea val, să spunem că e recrudescenţă. Ideea e că există acestă creştere şi acest număr care se menţine crescut”, a adăugat Gheorghe Enache.

Gheorghe Enache: În această pandemie au murit persoane din rândul medicilor. Este tragic

Întrebat ce crede dacă medicii şi asistentele din prima linie ar cădea, Gheorghe Enache a declarat:

„Sper ca această linie să nu cadă, este formată din foarte mulţi profesionişti. Începând de la medic şi până la infirmier, deja au experienţă cu acest virus. Mă refer la personalul medico-sanitar, are experienţa gripelor care au venit anual şi care au lovit sistemul medical cu decese. Să nu uităm acest lucru şi să nu uităm celălalt aspect care este probabil cel mai important: în această pandemie au murit persoane din rândul medicilor şi al personalului medico-sanitar. Este tragic. Au murit pe câmpul de luptă, acolo unde sunt duşmani invizibili şi destul de puternici”, a declarat Gheorghe Enache.

Gheorghe Enache, despre faptul că teatrele şi cinematografele s-au deschis: „Este un lucru bun din punct de vedere cultural, dar din punct de vedere epidemic este o problemă. Contactele vor exista, poate mai puţin în cinematografe, dar la teatru lumea se duce pentru că este dornică. Nici în primăvară oamenii nu au mai fost la teatru, întrucât a apărut starea de urgenţă”.

Gheorghe Enache: Virusul rezistă şi la 70 de grade, uneori şi la -70 de grade

„Mai este o problemă pe care puţini au ridicat-o. În primăvară, toată lumea s-a gândit că dacă vor veni căldurile va fi bine pentru că virusul nu rezistă. Vreau să vă spun că virusul rezistă şi la 70 de grade, uneori şi la -70 de grade. Dacă ne uităm puţin pe hartă şi urmărim numărul de cazuri, veţi vedea că acolo unde au fost mai multe ploi, vijelii sau umezează mai multă, cazurile sunt mai puţine. La umezeală, virusul scade până ajunge la sol, ceea ce duce la cazuri mai puţine”, a precizat medicul.

Citiţi continuarea pe Gândul.ro.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân