Gemeni născuţi la 6 luni, perfect sănătoşi datorită medicilor români şi a aparaturii medicale de ultimă generaţie

Copiii născuţi prematur, în cazul de faţă la 23 de săptămâni şi 6 zile, sunt copii foarte speciali, delicaţi, cu funcţii fiziologice fragile. Starea lor se poate schimba de la un minut la altul, oră de oră. De aceea, este foarte important să fie supravegheaţi şi îngrijiţi constant. Este un sentiment extraordinar pe care îl ai atunci când poţi interveni şi salva vieţile a doi bebeluşi cât palma.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Gemeni născuţi la 6 luni, perfect sănătoşi datorită medicilor români şi a aparaturii medicale de ultimă generaţie

Reţeaua de sănătate REGINA MARIA a înregistrat o nouă premieră pentru sistemul medical privat din România. Echipa departamentului de neonatologie din cadrul Spitalului Băneasa a gestionat cu succes cazul a doi bebeluşi gemeni, născuţi la doar 23 de săptămâni şi 6 zile.

În urmă cu 3 luni, s-au născut la 570 de grame, respectiv la 600 de grame. Micuţi, firavi, delicaţi, cei doi au avut puterea de a lupta şi de a creşte. În prezent, la 3 luni si 3 săptămâni după naştere şi o strategie complexă de tratament, cei doi bebeluşi sunt bine şi au o evoluţie favorabilă, atât datorită pregătirii medicilor neonatologi, cât şi aparaturii de ultimă generaţie cu care este dotată secţia de neonatologie a Spitalului Băneasa.

„Copiii născuţi prematur, în cazul de faţă la 23 de săptămâni şi 6 zile, sunt copii foarte speciali, delicaţi, cu funcţii fiziologice fragile. Starea lor se poate schimba de la un minut la altul, oră de oră. De aceea, este foarte important să fie supravegheaţi şi îngrijiţi constant.  Este un sentiment extraordinar pe care îl ai atunci când poţi interveni şi salva vieţile a doi bebeluşi cât palma. Mulţumirea mea este că mămica şi gemenii au avut la dispoziţie în Spitalul Băneasa o echipă de medici şi asistente cu pregătire specială în Secţia de Terapie Intensivă Neonatală  care le-au putut oferi tratamentul potrivit, dar şi o aparatură medicală performantă şi infrastructura necesară pentru a putea beneficia de cea mai bună îngrijire. Toate acestea, alături de puterea celor doi bebeluşi, au făcut ca ei să trăiască astăzi şi să fie acasă, în sânul familiei ”,  a declarat Dr. Mădalina Dobrescu, medic specialist neonatolog.

Gestionarea unui astfel de caz este unică prin complexitatea şi riscurile implicate

Îngrijirea copiilor născuţi prematur este una foarte complexă şi care se poate desfăşura pe o durată de săptămâni sau luni. Şi-au dorit foarte mult al doilea copil şi părinţii au aflat cu emoţie că vor avea gemeni. Trecuseră doar 23 de săptămâni şi 6 zile când mama a simţit că apa s-a rupt. Atunci când membranele se rup prematur, uneori se poate amâna pentru un timp naşterea (câteva zile sau chiar câteva săptămâni), dar de cele mai multe ori aceasta este inevitabilă.
Sarcina a fost urmărită într-o altă maternitate privată, dar, după ruperea prematură a membranelor la o vârstă de sarcina atât de mică, practic la limita de viabilitate a fătului, a fost necesar transferul mamei într-un spital cu Secţie de Terapie Intensivă Neonatală (secţie specializată în susţinerea funcţiilor vitale şi îngrijirea prematurilor şi a nou-născuţilor bolnavi, aflaţi în stare critică). Părinţii au ales ca naşterea să aibă loc în Spitalul Băneasa, dedicat mamei şi copilului, având încredere în secţia de terapie intensivă specializată în îngrijirea prematurilor atât de mici. 

Dr. Mădălina Dobrescu, medicul neonatolog care i-a îngrijit cu multă dăruire şi profesionalism pe cei doi fraţi, a fost prezentă încă din sala de  naştere, deoarece bebeluşii au necesitat stabilizare imediată şi suport ventilator specializat. “Unul dintre aspectele esenţiale care ne preocupă este să ne asigurăm că nou-născutul respiră adecvat”, ne-a spus Dr. Dobrescu.

„Ambii fraţi s-au născut cu un sindrom sever de detresă respiratorie, o condiţie în care plămânii sunt imaturi şi nu produc suficient surfactant. Surfactantul este o substanţă care menţine plămânii destinşi, deci capabili să realizeze funcţia de respiraţie. Unul dintre fraţi a necesitat reanimare la naştere, iar celălalt a fost intubat curând după naştere. Le-am administrat intratraheal surfactant şi au fost susţinuţi respirator cu ventilaţie mecanică, iniţial. Deşi necesară în astfel de cazuri, ventilaţia mecanică în sine poate produce complicaţii, mai ales în cazul prematurilor şi de aceea este esenţial să respectăm fiziologia respiraţiei. După 6 zile de ventilaţie mecanică, a fost posibilă schimbarea suportului respirator cu un sistem mai „blând” de menţinere a alveolelor pulmonare deschise – „bubble CPAP”, un sistem prin care se administrează pe măscuţă nazală un amestec de aer şi oxigen în flux continuu, cu acelaşi scop de a facilita schimburile de oxigen şi dioxid de carbon. Acesta a fost necesar aproximativ 3 săptămâni, ulterior s-a administrat un supliment minim de oxigen pe canule nazale timp de aproape 2 luni.”  a completat Dr. Dobrescu.

Susţinerea respiraţiei e doar un aspect al îngrijirii complexe de care are nevoie un copil născut prematur. Pentru evoluţia favorabilă a gemenilor au fost, de asemenea, foarte importante: monitorizarea permanentă şi corecţia tulburărilor şi dezechilibrelor care pot să apară, transfuzii repetate cu produse de sânge pentru corectarea tulburărilor de coagulare şi a anemiei, tratamentul infecţiilor, asigurarea accesului vascular – linii venoase periferice şi centrale prin montarea de catetere ombilicale şi percutane pentru administrarea tratamentelor şi a soluţiilor nutritive.

„În contextul fragilităţii generale a unui prematur de 600g, un subiect cu totul special îl constituie iniţierea precoce a alimentaţiei cu lapte matern, pentru întreţinerea funcţiilor tubului digestiv şi pentru protecţia împotriva infecţiilor. În cazul prematurilor, toleranţa digestivă este imprevizibilă şi perioada în care se ajunge la o alimentaţie orală suficientă pentru creşterea şi devoltarea normală a copilului este de obicei de câteva săptămâni”, a menţionat Dr. Dobrescu.

După 3 luni de îngrijiri speciale, după ce au făcut progrese de la o zi la alta, cei doi fraţi au putut pleca acasă. Au împlinit 13 săptămâni de viaţă (şi au ajuns astfel la vârsta de 37 de săptămâni, dacă sarcina ar fi decurs normal), cântăresc aproape 2500 de grame, sug la sân şi au un tonus şi o reactivitate normale pentru vârsta corectată. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân