Fumatul la mâna a doua, un risc de infectare cu COVID-19?

Află care este legătura dintre fumatul la mâna a doua şi noul coronavirus.
  • Publicat:
Fumatul la mâna a doua, un risc de infectare cu COVID-19?

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că principalul mod prin care noul coronavirus poate fi răspândit este prin contactul direct cu o persoană infectată, prin secreţiile orale şi nazale, incusliv particule respiratorii sau de salivă eliminate pe nas sau gură atunci când o persoană tuşeşte, strănută, vorbeşte sau oftează. Dar ce spun cercetătorii despre fumat? Dacă o persoană stă lângă un fumător, în momentul în care acesta elimină fumul de ţigară spre direcţia acesteia, se poate infecta de COVID-19?

Răspunsul? Posibil. Din păcate nu există suficiente studii care să susţină dacă ”fumatul la mâna a doua” are legătură cu răspândirea coronavirusului şi aceleaşi particule pe care le eliminăm în urma strănutului sau vorbitului. Este totuşi posibil ca particule de mici dimensiuni evaporate să fie asociate celor din timpul vorbirii, ceea ce înseamnă că te poţi deveni o victimă a noului coronavirus şi prin fumatul la mâna a doua.

Legătura dintre ”fumatul la mâna a doua” şi COVID-19

Există totuşi o diferenţă crucială între expiraţia aerului şi expiraţia fumului de ţigară. Din moment ce capitorul COVID-19 este caracterizat prin răspândirea virusului în urma contactului direct, activităţile desfăşurate la mai puţin de doi metri, care nu implică purtarea măşti, ar trebui evitate, iar aici este inclus şi fumatul la mâna a doua. Actul în sine presupune ca fumătorul să-şi îndepărteze masca, ceea ce reprezintă un risc pentru toate persoanele aflate în apropiere.

Specialiştii recomandă ca atunci când ne aflăm în apropierea unei persoane care fumează, să nu ne îndepărtăm masca de protecţie pentru a ne putea feri de infectarea cu virusul COVID-19. În relaţia cu COVID-19, chiar şi fumătorii sunt expuşi unui risc crescut. În luna mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a menţionat că ”fumătorii sunt predispuşi infectării severe cu COVID-19 faţă de nefumători”. În plus, studiile arată o asociere a fumatului la mâna a doua cu un risc crescut de cancer de plămâni şi apariţia bolilor cardiovasculare, inclusiv a infarctului şi accidentelor vasculare cerebrale.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”