Fumatul, chiar şi în cantităţi mici, poate dubla riscul unei femei de a suferi de artrită

Femeile care au obiceiul să fumeze între 1-7 ţigări pe zi au de două ori mai multe şanse de a face artrită, iar riscul se menţine chiar şi la 15 ani după ce persoana în cauză s-a lăsat de fumat, se arată într-un cercetare făcută de experţii suedezi de la Institutul Karolinska.
  • Publicat:
Fumatul, chiar şi în cantităţi mici, poate dubla riscul unei femei de a suferi de artrită

Femeile care au obiceiul să fumeze între 1-7 ţigări pe zi au de două ori mai multe riscuri de a face artrită, iar riscul se menţine chiar şi la 15 ani după ce persoana în cauză s-a lăsat de fumat, se arată într-un cercetare făcută de experţii suedezi de la Institutul Karolinska.

Artrita reumatoidă este o boală autoimună care se manifestă prin dureri şi umflături la nivelul articulaţiilor, însă aceste simptome se pot lăsa mult aşteptate, în stadiul iniţial boala neprezentând semne prin care să poată fi recunoscută.

Această boală afectează în special femeile cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani, iar tratamentul nu este unul de vindecare, ci mai degrabă unul paliativ, de ameliorare a simptomelor, şi presupune administrarea de medicamente antiinflamatoare sau steroizi în momentul în care survin durerile.

Pe de altă parte, un alt viciu, consumul de alcool, este în această situaţie încurajat, bineînţeles în cantităţi moderate, pentru că, susţin cercetări anterioare, berea şi vinul pot înjumătăţi riscul de artrită reumatoidală.

Şi expunerea la soare este privită cu ochi buni în prevenirea acestei boli, deoarece se crede că poate reduce procesul inflamator din organism, însă studiile viitoare vor hotărî corectitudinea în proporţie de 100% a acestei afirmaţii.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân