FDA a autorizat un test de salivă pentru depistarea COVID-19. Costă 10 dolari, nu necesită exsudat nazofaringian şi oferă rezultatele în doar 3 ore

Un avantaj major al acestui test rapid de salivă este că oferă rezultatele în doar 3 ore, scurtând semnificativ timpul în care se stabileşte diagnosticul.
  • Publicat:
  • Actualizat:
FDA a autorizat un test de salivă pentru depistarea COVID-19. Costă 10 dolari, nu necesită exsudat nazofaringian şi oferă rezultatele în doar 3 ore

Mai ieftin, mai puţin invaziv şi rapid – aşa poate fi descris noul test de salivă produs de specialiştii de la Universitatea Yale şi autorizat în regim de urgenţă de Food and Drug Administration din America.

Acest test, numit SalivaDirect, are o precizie de peste 94% şi ar putea înlocui în scurt timp testele pe bază de exsudat nazofaringian necesare pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

Un avantaj major al acestui test rapid de salivă este că oferă rezultatele în doar 3 ore, scurtând semnificativ timpul în care se stabileşte diagnosticul. De asemenea, testele mai rapide pot duce la creşterea numărului testărilor.

Astfel, putem avea o imagine mult mai clară a numărului real al persoanelor infectate, care în prezent se estimează că ar fi de 10 ori mai mare decât cifra oficială, ca urmare a absenţei simptomelor în majoritatea cazurilor.

„Este un pas imens pe care îl facem în această pandemie, facem testarea mai accesibilă, mai rapidă”, a declarat Chantal Vogels, specialistul care a dezvoltat şi validat noul test de salivă de la Yale. „Testarea masivă este crucială pentru a şti cu ce avem de-a face, care este rata de infectare cu noul coronavirus”, a adăugat acesta.

În ciuda eforturilor medicilor şi ale laboratoarelor de analize medicale, numărul testărilor este în continuare mult prea scăzut. Un astfel de test rapid cu siguranţă ar veni în sprijinul specialiştilor şi ar ajuta la ţinerea sub control a pandemiei, chiar înainte de dezvoltarea unui vaccin.

Testul de salivă costă doar 10 dolari, deoarece nu sunt necesare materiale speciale de colectare şi depozitare a salivei. Rezultatele obţinute până acum au indicat că testul SalivaDirect are o eficienţă comparativă cu tamponarea nazofaringiană, metoda „tradiţională” de depistare a virusului SARS-CoV-2.

Autorizaţia de utilizare de urgenţă emisă de FDA le permite astfel laboratoarelor din America şi, în viitorul apropiat, din toate ţările să utilizeze acest test pentru a mări capacitatea de diagnosticare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân