Embolizarea uterină, soluţia vindecătoare a fibromului uterin!

Una dintre metodele eficiente de tratament a fibroamelor uterine este reprezentată de procedura nechirurgicală de embolizare uterină, aceasta având o rată de succes intervenţional de 98%.
Embolizarea uterină, soluţia vindecătoare a fibromului uterin!

În prezent, în România, peste 50 % dintre pacientele cu vârsta cuprinsă între 21 şi 49 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin. Una dintre metodele eficiente de tratament a fibroamelor uterine este reprezentată de procedura nechirurgicală de embolizare uterină, aceasta având o rată de succes intervenţional de 98%.

Doar 25% dintre paciente prezintă fibrom simptomatic, depistat în urma investigaţiilor medicale, semnalele îngrijorătoare fiind reprezentate de sângerări abundente, dureri în zona pelvisului, infertilitate etc. Vârsta medie de fibrom simptomatic a scăzut la 32-35 de ani, motivele pentru care fibroamele uterine evoluează fiind: dereglajul hormonal, consumul preparatelor cu soia, consumul cărnii de pasăre de crescătorie (hormoni), Xantohormoni (substanţe chimice din ambalaje plastice; detergenţi vase etc), stres, fumat.

Embolizarea uterină-procedura minim invazivă fără recidivă 

“Până în prezent, am tratat cu succes peste 8.000 de paciente prin acesta procedură de embolizare a fibromului uterin. Procedura reprezintă o opţiune alternativă celei chirurgicale, aceasta constând doar în puncţia arterei brahiale şi montarea unei teci arteriale (un dispozitiv de plastic cu diametrul de numai 4 mm). În continuare, se introduce prin teacă un cateter (tub subţire de plastic) şi sub control radiologic, folosind şi substanţă de contrast iodată, se ghidează acest cateter prin vasele de sânge până la nivelul arterei uterine. Odată poziţionat corect, prin acest cateter se introduc particule speciale, biocompatibile, care vor astupa vasele de sânge ce alimentează fibromul.

Un alt avantaj este durata medie a intervenţiei- 30 de minute, anestezia fiind doar locală. De asemenea, nu există o perioadă de recuperare propriu-zisă, sunt trei zile de tratament medicamentos, antiinflamator, analgezic şi antibiotic, iar spitalizarea constă într-o singură noapte.”, spune Dr. Rareş Nechifor, medic primar radiolog Centrele de Excelenţă ARES.

Embolizarea uterină este o metodă nouă, minim invazivă, de terapie a fibroamelor uterine. Ea constă în astuparea vaselor de sânge care alimentează fibroamele-arterele uterine. În urma procedurii de embolizare, fibroamele intră într-un proces de involuţie, de resorbţie, îşi reduc dimensiunile şi simptomele dispar. De asemenea, nu există recidivă.