Efectele negative ale statului pe scaun, contracarate cu doar 11 minute de mers pe jos zilnic

  • Publicat:
  • Actualizat:
Efectele negative ale statului pe scaun, contracarate cu doar 11 minute de mers pe jos zilnic

Un nou studiu publicat în British Journal of Sports Medicine arată că neplăcutele consecințe ale statului prelungit pe scaun ar putea fi ținute la distanță prin mers pe jos – doar 11 minute pe zi!

Foarte multe persoane care lucrează de la birou se confruntă cu dureri de spate, articulații rigide, tulburări gastrointestinale și hemoroizi.

În perioada pandemiei, această problemă pare să se fi accentuat, ca urmare a restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului – stăm mai mult timp în casă, uităm să ne mai ridicăm de pe scaun și facem foarte puțină mișcare spre deloc. Unde mai pui că este și iarnă, zilele sunt mai scurte, afară este mai frig… deci cheful de mișcare s-a cam dus pe apa sâmbetei.

Sedentarii au un risc imens de a deceda prematur

Acest nou studiu observațional ne indică însă faptul că nu trebuie să alocăm foarte mult timp pentru a combate efectele negative ale sedentarismului – sunt suficiente 11 minute de mers pe jos în fiecare zi.

Potrivit acestei cercetări, persoanele cu grad ridicat de sedentarism prezintă un risc foarte mare de deces prematur în comparație cu persoanele active.

Un studiu din 2016 arăta că, dacă stai pe scaun timp de 8 ore, de exemplu, trebuie să faci 60-75 de minute de mișcare pe zi pentru a combate efectele negative ale sedentarismului. Lucru destul de puțin probabil în contextul actual, când stăm mai mult în casă, dar și în general, deoarece timpul este foarte prețios și vrem să-l petrecem mai degrabă cu cei dragi.

11 minute de mers pe jos în fiecare zi sunt de ajuns

Această nouă cercetare a analizat datele a 9 studii recente care au inclus aproape 50.000 de femei și bărbați din Europa și Statele Unite, cu vârsta peste 40 de ani.

În urma analizării datelor, savanții au descoperit că majoritatea subiecților petreceau foarte mult timp pe scaun, în medie 10 ore pe zi, și abia dacă se mișcau, adunând în medie 2-3 minute de mers pe jos în aer liber zilnic.

Ulterior, cercetătorii au analizat registrele de deces la distanță de 10 ani de la înrolarea participanților în studii și i-au împărțit pe aceștia pe categorii, în funcție de gradul de sedentarism și de nivelul de activitate, dar luând în considerare și alți factori de risc, precum fumatul și indicele de masă corporală.

Deloc surprinzător, ei au descoperit că subiecții extrem de sedentari aveau cu 260% mai multe șanse să decedeze prematur în comparație cu cei care erau mai activi și stăteau mai puține ore pe scaun.

De asemenea, savanții au observat că persoanele care mergeau pe jos zilnic aproximativ 11 minute aveau un risc mult mai mic de deces decât cele care nu făceau aproape deloc mișcare, chiar dacă și acestea stăteau foarte mult timp pe scaun.

„Un mers pe jos în ritm alert, de o jumătate de oră sau chiar și mai puțin, ne poate ajuta semnificativ starea de sănătate”, a declarat Ulf Ekelund, profesor la Norwegian School of Sport Sciences din Oslo și autorul principal al studiului.

În concluzie, dacă vrem să combatem neplăcerile cauzate de statul prelungit pe scaun, trebuie să mergem zilnic pe jos cel puțin 11 minute, dar ideal ar fi să țintim spre 30-35 de minute.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân