Vitaminele care îți lipsesc dacă te doare des capul. Ce să mănânci ca să scapi de migrene

Dureri frecvente de cap, puternice, care nu trec cu analgezice? Dacă sunt însoţite şi de alte simptome, de vină ar putea fi o carență de vitamine. Descoperă 15 alimente și băuturi care dau dureri de cap și vitamine care țin la distanță migrenele!
  • Publicat:
Vitaminele care îți lipsesc dacă te doare des capul. Ce să mănânci ca să scapi de migrene
Foto: Shutterstock

Milioane de oameni suferă de dureri de cap, însă migrenele sunt cele mai deranjante, deoarece sunt extrem de puternice şi cu greu pot fi îndepărtate cu ajutorul analgezicelor. Durerile sunt adesea însoţite şi de alte simptome, cum ar fi senzaţia de vomă, ameţeală, sensibilitate la lumină şi vedere înceţoşată.

Dacă ai dureri frecvente de cap, nu te să cumperi pastile din farmacie. Există şi alte metode prin care te poţi simţi mai bine!

Ce vitamine îți lipsesc dacă ai dureri de cap

Cauzele durerilor de cap sunt numeroase: schimbările climatice bruşte, consumul excesiv de dulciuri, stresul, săritul peste mese, mirosurile puternice, somnul insuficient etc. Cu toate acestea, motivul principal al apariţiei migrenelor este alimentaţia dezechilibrată.

Recent, cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă de o deficienţă de vitamine (în special, vitaminele B6, B9 – acid folic, B12 şi D) sunt cu 300% mai expuse riscului de apariţie a migrenelor.

Aşadar, dacă te confrunţi cu dureri frecvente de cap, nu ar strica să faci o vizită la medicul de familie, care îți poate recomanda anumite analize de sânge.

Alimente pe care să le consumi ca să scapi de durerile de cap

Dacă rezultatele indică o carență, nu te gândi din prima la suplimente. Vitaminele se asimilează cel mai bine din surse naturale, dar sunt și situații – cum e cazul vitaminei D, de exemplu – când poate fi necesară administrarea unor suplimente alimentare, de preferat la recomandarea medicului.

  • Surse de vitamina B6: drojdie de bere, cereale integrale, banane, somon, spanac, gălbenuş, seminţe de floarea-soarelui
  • Surse de vitamina B9: legume cu frunze verzi, fasole, mazăre, gălbenuș, lactate şi brânzeturi fermentate, cereale, seminţe, carne de pasăre şi organe, fructe în coajă lemnoasă
  • Surse de vitamina B12: carne de pui, porc, vită, lactate, ouă, ton, somon, scoici, midii
  • Surse de vitamina D: lapte, iaurt, cereale, fructe de mare, sardine, somon, ton, ouă

Alimente și băuturi care îți dau dureri de cap

Iată o listă cu alimente care pot declanşa nesuferitele migrene: cafea, stafide, vin, citrice, ciocolată, prune, banane, zmeură, sos de soia, avocado, alune, linte, anşoa, smochine, brânză maturată.

De asemenea, încearcă să eviţi alimentele procesate, care conţin nitriţi, monoglutamat monosodic şi coloranţi, deoarece nu fac decât să înrăutăţească situaţia.

Dacă durerile persistă, în ciuda schimbărilor din regimul alimentar şi a analgezicelor, nu ezita să te adresezi medicului, deoarece pot ascunde boli mai grave.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”