Diabetul poate fi prevenit prin alimentaţie!

Aproximativ 400 de milioane persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. În ceea ce priveşte România, aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Diabetul poate fi prevenit prin alimentaţie!

Numărul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este în creştere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.

În ceea ce priveşte România, aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATOR.

Îngrijorător este că deşi până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli.

O dietă variată şi echilibrată caloric poate ţine la distanţă diabetul

Potrivit specialiştilor în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune complexă. Astfel, este încurajată o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci. De asemenea, se recomandă atingerea sau menţinere unei greutăţi sănătoase, precum şi practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice. Adoptarea acestor comportamente sănătoase ajută inclusiv persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat în controlul valorilor glicemice şi în evitarea complicaţiilor severe asociate.

„Informarea şi educarea românilor în ceea ce priveşte diabetul zaharat se impune ca fiind o urgenţă naţională, datorită incidenţei sale îngrijorătoare. Oamenii trebuie să cunoască faptul că alimentaţia şi stilul lor de viaţă sunt atât un barometru pentru starea lor de sănătate, cât şi un mijloc de prevenţie şi de control al diabetului zaharat”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Sedentarismul, dieta nesănătoasă, supraponderea sau obezitatea, fumatul, stresul, consumul excesiv de alcool sunt factori de risc modificabili în apariţia diabetului

Şi în opinia şefului Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu, alimentaţia este una dintre componentele de bază în prevenirea diabetului zaharat: „Populaţia trebuie să înţeleagă că, dincolo de factorii care nu depind de voinţa proprie, sedentarismul, dieta nesănătoasă, supraponderea sau obezitatea, fumatul, stresul, consumul excesiv de alcool sunt factori de risc modificabili în apariţia diabetului zaharat. În acest caz, responsabilitatea revine fiecăruia”.

Importanţa adoptării unor comportamente sănătoase în prevenirea diabetului zaharat este dezbătută de specialiştii din cadrul Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj-Napoca în cadrul proiectului „Sănătatea se cunoaşte de dimineaţă!”. Iniţiativa se desfăşoară în 11 centre de diabet din România şi se aliniază la recomandările IDF legate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat 2014.

Anual, pe 14 noiembrie, oamenii din peste 170 de ţări marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat. Iniţiativa IDF îşi propune să atragă atenţia asupra creşterii incidenţei şi prevalenţei diabetului zaharat şi cuprinde numeroase acţiuni de informare şi educare a publicului larg cu privire la prevenţia, diagnosticul precoce şi tratamentul acestei afecţiuni metabolice. În 2014, toate aceste acţiuni sunt concentrate în jurul temei principale „Alimentaţia sănătoasă şi diabetul”, punând accentul pe importanţa unui mic dejun sănătos, ca etapă esenţială în menţinerea sănătăţii şi în prevenirea a numeroase afecţiuni, printre care se numără şi diabetul zaharat de tip 2.

Citește și: Dieta Ornish ţine sub control diabetul şi bolile de inimă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: