Alergiile copiilor noștri: cum faci desensibilizarea împotriva alergiilor?

Cum faci desensibilizarea împotriva alergiilor pentru copii: condiții, vârsta copiilor, starea de sănătate a copiilor?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alergiile copiilor noștri: cum faci desensibilizarea împotriva alergiilor?
Envato

Alergenii de mediu sunt mai agresivi decât alergenii alimentari și mai frecvent implicați în problemele respiratorii ale copiilor.

În cazul cazurilor grave, cum este șocul anafilactic, copiii trebuie tratați la spital în stare de urgență. Pentru ameliorarea inflamației și reducerii mâncărimii, medicii prescriu antihistaminice și medicamente de tip cortizonic (descoperă tot ce trebuie să ştii despre antihistaminice).

Cum faci desensibilizarea împotriva alergiilor?

În funcție de condițiile în care se activează alergiile, în funcție de alergen, de starea generală de sănătate și de vârsta copilului, poți realiza destabilizarea prin diferite metode. Mai jos, câteva dintre cele mai eficiente:

  1. Fitoterapia: recomandată mai ales copiilor mai mari, se poate realiza prin infuzii de urzică, flori de levănțică, trei-frați-pătați, coada-șoricelului, muguri de coacăze negre.
  2. Gemoterapia: recomandată în cazul copiilor peste 3-4 ani, se poate realiza cu ajutorul extractul din muguri de coacăz negru. De asemenea, un alt aliat de nădejde poate fi cărbunele medicinal datorită proprietăților calmante și cicatrizante, antitoxice, antispastice, absorbante.
  3. Aromoterapia: se poate realiza cu ajutorul uleiului esențial de mentă diluat in apa – se aplică local tamponând zona afectată.

Pentru fiecare plantă trebuie testată toleranța și siguranța în cazul în care le asociezi cu alte plante. Aceasta și dozele necesare trebuie stabilite cu ajutorul medicului specialist.

Medicii propun uneori și:

Desensibilizarea sau imunoterapia specifică

O echipă de cercetători, de la Universitatea din Lodz – Polonia, a demonstrat că imunoterapia specifică pentru copiii alergici la acarieni este la fel de eficientă pe o perioadă de 3 ani ca și cea de 5 ani.

Este bine de știut că desensibilizarea funcționează pe principiul scăderii consumului de corticosteroizi și diminuarea simptomelor în perioada de tratament și pentru următorii 3 ani.

De obicei, desensibilizarea se realizează prin injectare subcutanată în zona brațelor. Imunoterapia specifică este o soluție greoaie și costisitoare; din acest motiv medicii nu îl prezintă ca tratament de primă linie.

Ralph Epaud, doctor pneumolog, este de părere că mai ales în cazul copiilor beneficiile trebuie să fie mai mari decât costurile. Așa că recomand desensibilizarea numai atunci când simptomele de astm sunt severe, mai ales când copilul nu este sensibil la un singur alergen, ci la mai mulți”.

Prevenirea alergiilor la copii

Pentru că tratarea alergiilor, mai ales în cazul copiilor este anevoioasă, cel mai bine ar fi să previi alergiile:

  • Identifică substanța la care este alergic și evită cât mai mult contactul (zonele cu polen în exces, zonele cu ierburi precum pătlagină, măcriș, ambrozie)
  • Întărirea sistemului imunitar: alimentație bogată în fructe, legume, semințe
  • Aerisirea și aspirarea camerei copilului

Citește și: Vin alergiile de sezon! Pregătește-te pentru cel mai lung sezon de alergii

Citește și: Remedii homemade pentru mâncărimi produse de alergii

Citește și: Cum scapi de alergiile de primăvară cu ajutorul aerosolilor salini. Beneficiile nu se opresc aici!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări:
Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet
Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute