De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

"Prapastia" dintre femei si barbati in ceea ce priveste speranta de viata a fost explicata fie printr-o simpla determinare biologica, fie prin faptul ca femeile sunt mai grijulii cu sanatatea lor; insa amploarea diferentelor sugereaza faptul ca e vorba despre o determinare mai complexa.
De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?
De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

„Prapastia” dintre femei si barbati in ceea ce priveste speranta de viata a fost explicata fie printr-o simpla determinare biologica, fie prin faptul ca femeile sunt mai grijulii cu sanatatea lor; insa amploarea diferentelor sugereaza faptul ca e vorba despre o determinare mai complexa.

In general, dupa calculele cercetatorilor, consumul excesiv de alcool contribuie in proportie de 20-30% la diferenta observata intre femei si barbati, in ceea ce priveste mortalitatea si speranta de viata.

Celalalt factor investigat, fumatul, are o contributie inca si mai mare: aproximativ 40-60% in majoritatea tarilor studiate, cu exceptia Maltei, unde proportia este mai ridicata (74%), si a Danemarcei, Portugalieie si Frantei, unde fumatul contribuie mai putin la discrepanta dintre femei si barbati, in ceea ce priveste decesele.