De ce declanşează stresul tot felul de boli?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Dar cum acţionează, precis, stresul asupra stării noastre de sănătate? Să aflăm!
Autor: Paula Rotaru
De ce declanşează stresul tot felul de boli?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic, cafeaua nu are gustul care trebuie, colegul de muncă ne-a „împrumutat” iar căştile sau nu am plătit factura la telefon – griji care, câte-un pic, pic, pic, se adună şi ne dau peste cap hormonii ce asigură buna funcţionare a oganismului. Din acest motiv, chiar dacă nu suferim de vreo afecţiune, stresul ne oferă „cadou” dureri de cap sau de stomac când ne e lumea mai dragă, scrie Time.

Dar cum acţionează, precis, stresul asupra stării noastre de sănătate? Să aflăm!

Atunci când ne stresăm, corpul intră în defensivă şi secretă mai mult cortizol şi adrenalină, hormoni care, în exces, duc la creşterea tensiunii arteriale şi la accelerarea ritmului cardiac. Prin urmare, tahipneea – accelerarea frecvenţei respiratorii – îşi face simţită prezenţa, la fel şi tensiunea musculară.

Astfel de consecinţe sunt utile în situaţii de criză, când trebuie să luăm decizii rapid, cum ar fi de exemplu atunci când vedem o maşină care se apropie de noi şi trebuie să fugim din calea ei. Dar nu şi în cazul în care, să zicem, laptopul se mişcă greu şi nu reuşeşti să trimiţi un e-mail de mai bine de 30 de minute. Nu, contrar workaholicilor, aceasta nu este o situaţie de criză! La fel şi blocajul în trafic.

Pe măsură ce îţi obişnuieşti corpul să secrete în exces hormoni ai stresului pentru orice nimicuri, sistemul imunitar are de suferit. Prin urmare, va declanşa tot felul de simptome – afecţiuni gastrointestinale, dureri de cap, insomnie – şi va contribui la înrăutăţirea unor probleme de sănătate deja existente – dificultăţi respiratorii, boli de inimă.

Sigur, nu putem trăi fără stres – poate doar dacă locuim în vârful unui munte, medităm zilnic, respirăm aer curat şi trăim cât mai izolaţi unii faţă de ceilalţi –, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne îngrijorăm pentru orice fleac. Mai important, trebuie să ne îndreptăm atenţia spre tehnici de combatere a stresului, pe care mulţi nu le cunoaştem sau care, credem noi, mănâncă timp.

Ei bine, nu e deloc greu să alungi stresul: respiră adânc, fă mişcare – chiar şi o plimbare în aer liber e benefică –, relaxează-te ascultând muzica preferată şi nu uita să ceri ajutorul specialistului atunci când simţi că totul şi toţi în jurul tău complotează să-ţi facă zile amare.

Cel mai nou articol Video: