De ce ai nevoie de carbohidraţi?

Carbohidraţii, flagelul celor care ţin diete fără a fi informaţi, sunt principalii furnizori de energie ai organismului. În timpul digestiei, amidonul şi zaharurile, principalele tipuri de carbohidraţi, sunt descompuşi în glucoză, cunoscută mai bine sub numele de zahăr în sânge.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce ai nevoie de carbohidraţi?

Carbohidraţii, flagelul celor care ţin diete fără a fi informaţi, sunt principalii furnizori de energie ai organismului. În timpul digestiei, amidonul şi zaharurile, principalele tipuri de carbohidraţi, sunt descompuşi în glucoză, cunoscută mai bine sub numele de zahăr în sânge. Acest zahăr din sânge oferă energia esenţială pentru creier şi sistemul nervos central.

Avem nevoie de carbohidraţi în dieta zilnică, astfel încât proteinele, vitale pentru construirea ţesuturilor, să nu fie irosite petnru energie, atunci când ar putea fi necesare petnru reparaţii. Dacă mănânci prea mulţi carbohidraţi, mai mult decât poate fi transformat în glucoză sau glicogen (care este stocat în muşchi şi ficat), rezultatul, după cum ştim cu toţii prea bine, este grăsimea. În cazul în care organismul are nevoie de mai mult combustibil, grăsimea este convertită iar în glucoză şi corpul pierde din greutate.

Nu consuma prea puţini carbohidraţi. Sunt la fel de importanţi pentru o sănătate bună ca alte substanţe nutritive şi, gram cu gram, au acelaşi număr de calorii, 4, ca şi proteinele. Deşi nu există un standard oficial, un minimum de 50 de grame de carbohidraţi zilnic este recomandat pentru a se evita cetoza, o afecţiune legată de acidul din sânge, care se poate produce când grăsimea proprie este utilizată în principal pentru energie. 

Vezi aici care sunt cele mai bune surse de carbohidraţi şi ce trebuie să eviţi

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”