Cum se face baia nou născutului? Un medic neonatolog explică!

Cum se face corect, în siguranţă baia bebeluşului? Cât de des? Cât trebuie să dureze? Ce temperatură trebuie să aibă apa? Ce temperatură trebuie să fie în baie?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se face baia nou născutului? Un medic neonatolog explică!
Cum se face baia nou născutului, un medic neonatolog explică, foto 123rf.com

Dr. Cristina Chiriac, medic specialist neonatologie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti vorbeşte despre câteva condiţii pe care trebuie să le îndeplinească părinţii înainte de a face baie unui nou născut.

Să faci baie pentru prima oară unui bebeluş este o provocare şi de obicei părinţii sunt stresaţi, emoţionaţi. Însă dacă au informaţii corecte pot face din ritualul îmbăierii o acţiune plăcută şi relaxantă pentru copil.
Iată sfaturile de la dr. Cristina Chiriac.

  • În încăpere trebuie să fie mai cald cu 1-2 grade faţă de temperatura din camera unde doarme copilul, astfel încât este necesară o temperatură de 23-25 grade în baie;
  • Testarea apei cu cotul nu este precisă. Este util un termometru de baie pus în cadă şi temperatura optimă este cuprinsa în intervalul 37-38 grade.
  • Nou-născutul poate fi spălat şi înainte de căderea buricului (bontului ombilical) cu produse speciale pentru pielea bebeluşului fără a-l scufunda în totalitate în cădiţă. Se pune apa astfel încât să nu treacă de nivelul buricului (5- 10 cm). După baie şi în timpul zilei buricul se şterge cu alcool sanitar şi ulterior cu o compresă uscată;

Cursuri pentru gravide gratuite

De asemenea, medicul a mai precizat că nou-născutul se poate spăla în fiecare seară, dar nu se prelungeşte mult şederea în baie pentru a nu-l obosi. În cazul copiilor cu pielea uscată cu tendinţă atopică baia se poate face la două zile şi apoi se masează pielea cu loţiuni speciale.
De altfel, dr Chiriac va susţine o prezentare pe 23 octombrie 2019, la Şcoala Părinţilor de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac la 021.318.05.22 int.342, de luni până vineri, între orele 09.00- 13.00.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân