Cum să îţi întinereşti creierul cu 10 ani

Exerciţiile regulate moderate sunt suficiente pentru a încetini cu 10 ani îmbătrânirea creierului, arată un nou studiu.
  • Publicat:
Cum să îţi întinereşti creierul cu 10 ani

Exerciţiile regulate moderate sunt suficiente pentru a încetini cu 10 ani îmbătrânirea creierului, arată un nou studiu. În cadrul acestui studiu au fost monitorizate 876 de persoane, de peste 65 de ani,  pe parcursul a mai mult de 10 ani.

Aceştia au avut de rezolvat teste de memorie şi de gândire, timp în care li s-a scanat creierul. 90% dintre subiecţi au spus că nu făceau exerciţii deloc, nici măcar uşoare. Exerciţiile uşoare includ yoga şi plimbările pe jos. Printre exerciţiile moderate se numără aerobicul, alergarea şi antrenamentele de tip Calisthenics (o formă de mişcare menită să sporească puterea şi flexibilitatea corpului prin diverse exerciţii, bazându-se doar pe forţa propriu-zisă a organismului).

Doctorul Clinton B. Wright, unul dintre autorii studiului, a declarat că numărul persoanelor peste 65 de ani din SUA este în creştere ceea ce înseamnă că, probabil, şi povara problemelor de sănătate mintală pentru sistemul public de sănătate va creşte. „Studiul nostru arată că pentru persoanele în vârstă efectuarea unor exerciţii regulate moderate vor avea rol protector, ajutând la păstrarea abilităţilor cognitive pentru mai mult timp”.

După 5 ani, cei care sunt activi chiar şi moderat  îşi vor putea aminti mai multe cuvinte dintr-o listă şi vor putea realiza mult mai repede sarcini simple.

Activitatea fizică este o opţiune atractivă pentru a reduce povara financiară din sistemul public de sănătate deoarece costurile sunt reduse şi nu interferează cu medicamentele. Rezultatele noastre arată că exerciţiile de la moderat la intens îi pot ajuta pe oameni să întârzie îmbătrânirea creierului, dar e nevoie de mai multe cercetări prin studii clinice aleatorii, care să compare programele de exerciţii cu cele de activitate sedentară, pentru a confirma aceste rezultate”, a mai spus dr. Wright.

Studiul a fost publicat în jurnalul Neurology.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: