Cremele cu protecţie solară, ineficiente în faţa cancerului?

Produsele de protecţie solară, chiar şi cele cu un factor maxim de protecţie (SPF), nu constituie o metodă sigură de prevenire a cancerului de piele, au descoperit cercetătorii britanici într-un studiu fără precedent.
  • Publicat:
Cremele cu protecţie solară, ineficiente în faţa cancerului?

Produsele de protecţie solară, chiar şi cele cu un factor maxim de protecţie (SPF), nu constituie o metodă sigură 100% de prevenire a cancerului de piele, au descoperit cercetătorii britanici într-un studiu fără precedent.

Deşi cremele cu factor de protecţie solară (SPF) împiedică arsurile, acestea permit pătrunderea în piele a razelor ultraviolete, care, pe termen lung, pot provoca tumori canceroase, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester şi de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra au efectuat, în premieră mondială, un studiu molecular asupra cauzelor apariţiei melanoamelor maligne, cea mai letală formă de cancer al pielii.

În studiul publicat în revista Nature se arată că până şi cremele cu SPF 50 permit pătrunderea razelor ultraviolete suficient de mult încât să afecteze ADN-ul din celulele pigmentare ale pielii.

Oamenii au tendinţa de a crede că sunt invincibili după ce au aplicat această cremă şi petrec mai mult timp la soare, crescând expunerea generală la raze ultraviolete. Această cercetare aduce dovezi importante că aceste creme au rolul lor, dar că nu trebuie să ne bazăm în întregime pe ele pentru a ne proteja pielea, a declarat Julie Sharp, de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra.

Cercetătorii au descoperit că aceste creme de protecţie solară nu reuşesc să împiedice radiaţiile solare şi cauzează o mutaţie a „genei protectoare” din piele (care produce proteine ce protejează împotriva razelor ultraviolete, UV).

Această cercetare subliniază importanţa faptului de a combina crema de protecţie solară cu alte strategii de protejare a pielii, inclusiv purtarea pălăriilor de soare şi a hainelor mai subţiri, precum şi statul la umbră când soarele arde cel mai puternic, a adăugat Richard Marais.

Potrivit profesorului Marais, descoperirea crucială constă în impactul pe care îl au razele UV asupra genei P53, care protejează genomul. De obicei, când organismul este expus razelor soarelui, gena P53 activează eliberarea proteinei care protejează împotriva razelor ultraviolete. „Însă radiaţiile solare inhibă gena protectoare, ţintind chiar structura care apără pielea, iar crema SPF nu poate asigura protecţie împotriva acestui proces”, a precizat Marais.

Pe de altă parte, industria cosmetică susţine că nu a promovat niciodată ideea că acest tip de creme ar putea opri apariţia cancerului.

Prima linie de apărare este evitarea soarelui, a doua este purtarea unei pălării de soare, a unui tricou şi a unei perechi de pantaloni, iar a treia linie de apărare este folosirea unei creme de protecţie solară, a spus Chris Flower, director al Asociaţiei producătorilor de produse cosmetice şi de parfumuri din Marea Britanie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”