Copiii cu cancer, ajutaţi prin teatrul de păpuşi să înţeleagă boala şi necesitatea tratamentului

Peste 1.000 de copii aflaţi în tratament oncologic în şase spitale din Cluj, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti au fost ajutaţi să înţeleagă boala, necesitatea spitalizării şi a tratamentului prin identificarea cu personajul de poveste Leul Curajos.
Copiii cu cancer, ajutaţi prin teatrul de păpuşi să înţeleagă boala şi necesitatea tratamentului

Peste 1.000 de copii aflaţi în tratament oncologic în şase spitale din Cluj, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti au fost ajutaţi să înţeleagă boala, necesitatea spitalizării şi a tratamentului prin identificarea cu personajul de poveste Leul Curajos, informează Mediafax.

Copiii au fost implicaţi în scenete terapeutice de teatru de păpuşi, puse în practică de actori voluntari de la Asociaţia Little People, implicaţi zilnic în desfăşurarea proiectului „În aventură cu Leul Curajos” în secţiile de oncopediatrie din ţară.

„Aventura” în care au fost duşi de Leul Curajos i-a ajutat pe copii să înţeleagă boala, necesitatea spitalizării şi a tratamentului.

„Copiii sunt duşi într-o aventură cu tematici bine stabilite: managementul durerii, cunoaşterea corpului uman sau procedurile medicale. Lucrăm cu copii şi tineri de până la 18 ani şi trebuie să găseşti cu fiecare o cale de comunicare ca să-i înveţi să-şi proiecteze viitorul. Ei primesc un chestionar la internare şi, în funcţie de răspunsuri, noi ne dăm seama de starea lor. De cele mai multe ori ei sunt speriaţi şi nu văd paşii spre victorie”, a spus Oana Rusu, unul dintre voluntarii care merg zilnic în spital.

Ea a explicat că prin teatru copiii învaţă cum să interacţioneze mai uşor cu personalul medical, înţeleg de ce este necesar tratamentul şi capătă curaj pentru a-l accepta mai uşor.

Prin proiectul „Nu mi-e frică!”, copiii şi tinerii se pot juca cu materiale sanitare pentru a învăţa despre procedurile medicale şi pentru a se obişnui cu spitalizarea şi cu personalul medical. Jocurile cu tematică medicală îi ajute pe cei mici să-şi exprime temerile şi să verbalizeze toate întrebările care apar în urma unui diagnostic.

Pe de altă parte, proiectul ajută şi personalul medical în interacţiunea cu pacienţii, fiecare act medical fiind umanizat prin teatru.

Proiectul este finanţat prin programul MOL – Pentru sănătatea copiilor şi este organizat de Fundaţia pentru Comunitate, din fondurile puse la dispoziţie de MOL România.

Programul a fost lansat în 2009 şi este destinat organizaţiilor nonprofit care desfăşoară activităţi legate de scopul proiectului.

Proiectele eligibile sunt programe de terapie emoţională, respectiv terapii de grup, terapii prin trăiri personale pozitive, prin experienţe şi acumulări personale, proiecte de terapie prin artă, incluzând instrumente vizuale, muzică, activităţi de autoexprimare creativă, individuale şi de grup.

În cele trei ediţii de până acum au fost finanţate 53 de proiecte cu o sumă de 855.000 de lei, beneficiarii fiind peste 5.600 de copii şi tineri.

Pentru anul 2013 au fost selectate pentru finanţare alte 19 proiecte din Bucureşti şi din judeţele Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Dolj, Harghita, Hunedoara şi Iaşi, pentru care vor fi alocaţi 300.000 de lei.

 

Cel mai nou articol Video: