Chef Florin Dumitrescu lansează cartea despre bucătăria românească modernă „Româneşte. Punct şi de la capăt„

Chef Florin Dumitrescu prezintă în noua sa carte peste 60 de reţete româneşti culese din toată ţara şi adaptate la vremurile moderne conform viziunii sale.
Chef Florin Dumitrescu lansează cartea despre bucătăria românească modernă „Româneşte. Punct şi de la capăt„

Chef Florin Dumitrescu a lansat a doua sa carte de bucate, Româneşte. Punct şi de la capăt, marcând o dublă premieră pentru gastronomia românească. Este prima oară când un chef publică o carte despre bucătăria românească modernă, dar şi prima oară când un chef cu 3 stele Michelin semnează prefaţa pentru o carte a unui autor român. 
Cartea va fi disponibilă timp de 2 luni exclusiv în magazinele Lidl din ţară, la preţul de 49,99 de lei.

Chef Florin Dumitrescu prezintă în noua sa carte peste 60 de reţete româneşti culese din toată ţara şi adaptate la vremurile moderne conform viziunii sale. Româneşte. Punct şi de la capăt ilustrează astfel povestea gastronomică a României, pe care autorul a descoperit-o în călătoriile sale culinare prin diferite regiuni ale ţării.

Colecţia de reţete autohtone îşi propune să reprezinte o inspiraţie pentru bucătarii români, dar şi pentru oamenii care gătesc acasă tradiţional. „Bucătăria românească are multe de spus. Şi cred că noi toţi, atât noul val de bucătari tineri, care deja aduc schimbări în peisajul culinar românesc, cât şi orice om care găteşte cu bucurie acasă, putem să păstrăm gustul autentic al preparatelor noastre şi să prezentăm lumii bucătăria românească într-o nouă formă,” spune Chef Florin Dumitrescu.

Cartea este împărţită în patru capitole – Aperitive, Ciorbe, Feluri principale şi Deserturi – şi cuprinde reţete clasice româneşti, adaptate cu creativitate la vremurile noastre, în viziunea lui Chef Florin Dumitrescu. Cele patru capitole se bucură de aprecierea unor importanţi chefi care semnează câte un citat pentru fiecare dintre acestea: Gheorghe Vătafu, Cristian Broglia, Henrik Sebok, Richard Hawke.

Prefaţa primei cărţi despre bucătăria românească modernă este semnată de celebrul chef francez Yannick Alleno, unul dintre cele mai importante nume din scena mondială de fine dining şi deţinător a 3 stele Michelin. „(…) Într-adevăr, sunt tare impresionat să văd că bucătăria românească a progresat în aceşti ultimi ani. Totul este bine gândit – aromele, partea vizuală şi chiar selecţia ingredientelor – pentru a descoperi o adevărată identitate culinară, (…)” spune Chef Yannick Alleno în prefaţă.

Fiecare dintre preparatele din carte este prezentat împreună cu povestea sa, iar printre cele mai inedite se numără balmoşul, specific bucătăriilor din Bucovina, storceagul, descoperit în gospodăriile pescarilor, sau laptele de bou, descoperit în Ţara Moţilor în căutarea reţetelor autentic româneşti pe care Lidl să le transforme în preparate Cămara Noastră.

Lansarea cărţii Româneşte. Punct şi de la capăt are loc la Sibiu, distins anul acesta cu titlul Regiune Gastronomică Europeană 2019, datorită tradiţiilor culinare foarte bine păstrate, dar şi diversităţii influenţelor culturale locale. Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, susţinut de Lidl, şi promovat de Chef Florin Dumitrescu, în calitate de ambasador al acestuia, este o oportunitate de a face cunoscută regiunea la nivel european prin produsele tradiţionale şi locale, pe care autorul le-a înscris, de asemenea, în cartea sa.