Cercul vicios al platformelor social-media: produc stres, apoi dependenţă

Tehnostresul este cunoscut şi ca stresul provocat de tehnoligie, iar platformele de social media se numără printre ele.
  • Publicat:
Cercul vicios al platformelor social-media: produc stres, apoi dependenţă
FOTO: 123rf.com / Cercul vicios al platformelor social-media: produc stres, apoi dependenţă

Site-urile de social media precum Instagram, Twitter şi Facebook pot duce la apariţia stresului în cantităţi foarte mari, despre care oamenii de ştiinţă susţin că astfel poate apărea dependenţa faţă de acestea. Platformele de pe reţelele de socializare generează foarte mult stres în rândul utilizatorilor, iar acest lucru nu este suficient pentru a-i face să revină pe site, ci de cele mai multe ori face ca utilizatorii să folosească site-ul respectiv din diferite alte motive.

Când accesăm platformele de social media nu facem altceva decât să dăm scroll în news feed, să ne verificăm notificările şi mesajele. Acestea sunt de fapt activităţile care provoacă cel mai mare stres, iar astfel apare un cerc vicios care creşte riscul de a deveni dependent de Internet.

Tehnostresul, ce formă poate lua?

Cercetătorii au urmărit anumite forme ale tehnostresului (adică stresul provocat de tehnologie), printre care se numără:

  • sentimentul că social media invadează viaţa utilizatorilor
  • eşti inundat de prea multă informaţie
  • utilizatorii simt nevoia să schimbe modul în care folosesc social media pentru a se conforma cu prietenii lor
  • adaptarea la schimbările frecvente pe care platformele de social media le aduc.

Monideepa Tarafdar, programator şi expert în management al Universitaţii Lancaster, alături de colegii săi, a examinat obiceiurile a 444 de utilizatori Facebook. Aceştia au urmărit să descopere care sunt cele mai frecvente forme al tehnostresului, apărute în urma folosirii platformelor de social media. Pentru că reţelele de socializare au o gamă de carasteristici, utilizatorii pot acţiona fie ca producători de stres fie ca persoane distrase de sursa de stres. Chiar şi în momentul în care se simt presaţi de social media continuă să folosească aceleaşi platforme pentru a face faţă în loc să aleagă alte activităţi, iar asta duce la un comportament compusiv şi excesiv.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân