Ce teste şi analize se fac pentru vasele de sânge? Un medic cardiolog explică!

De starea de sănătăţii vaselor de sânge depinde starea de sănătate a întregului organism. Fumătorii dar şi alcoolicii riscă mai des probleme cu vasele de sânge.
  • Publicat:
Ce teste şi analize se fac pentru vasele de sânge? Un medic cardiolog explică!
Ce teste şi analize se fac pentru vasele de sânge? Dr. Cristina Stănescu - medic cardiolog explică, foto arhivă

Dr. Cristina Stănescu, medic cardiolog la Spitalul Clinic Colentina a vorbit în exclusivitate pentru Ce se întâmplă, doctore despre ce teste şi analize se fac pentru a detecta starea vaselor de sânge.


Analizele de laborator care sugerează indirect starea vaselor noastre de sânge sunt cele legate de grăsimile din sânge, mai exact colesterolul total, LDL colesterolul şi HDL colesterolul. ”Dintre aceste analize cel mai important este LDL colesterolul, care în condiţii de oxidare, se poate depune în peretele arterelor” explică dr. Cristina Stănescu.

La ce ajută ecografia Doppler în evaluarea sănătăţii vaselor de sânge?

”Starea vaselor poate fi evaluată şi direct, prin vizualizarea arterelor carotide la nivelul gâtului, prin ecografie Doppler vasculară. Prin această metodă se poate măsura direct grosimea pereţilor arterelor care hrănesc creierul şi se pot evalua eventualele depuneri de grăsimi, aşa numitele plăci de aterom” a precizat medicul cardiolog de la Spitalul Clinic Colentina din Capitală.

Cum pot afla fumătorii şi pacienţii cu diabet dacă arterele picioarelor sunt sănătoase?

”Se poate efectua un test numit indice gleznă-braţ, care ne arată starea arterelor membrelor inferioare, a căror afectare este frecventă la fumători şi la pacienţii diabetici” a explicat dr. Cristina Stănescu.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”