Ce se întâmplă în organismul tău când renunţi la sală

Am un program încărcat la birou, vin sărbătorile şi îmi iau cîteva zile libere să mă relaxez, amân sala până în ianuarie. Vă sună cunoscut? Dar de multe ori o zi sau două de pauză de la sală se poate transforma în săptămâni sau chiar luni de zile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce se întâmplă în organismul tău când renunţi la sală

Am un program încărcat la birou, vin sărbătorile şi îmi iau cîteva zile libere să mă relaxez, amân sala până în ianuarie. Vă sună cunoscut?  Dar de multe ori o zi sau două de pauză de la sală se poate transforma în săptămâni sau chiar luni de zile.

Să sari peste câteva antrenamente  nu este neapărat un motiv real de îngrijorare, dar când pauza este mai mare de o săptămână nivelul tău de fitness  va suferi modificări. Altfel spus, îţi pierzi condiţia fizică. De fapt situaţia este mai des întâlnită decât am crede, între 25 şi 35% dintre adulţi renunţă la sală după două sau maxim cinci luni. Cât de repede repede îţi ieşi din formă depinde de mai mulţi factori. 

Performanţa cardiovasculară  scade după o săptămână

Au trecut două săptămâni de la ultimul antrenament? În acest caz , performanţa cardiovasculară  şi masa musculară scad. La fel şi rezistenţa la efort. După trei sau patru săptămâni fără sală, ritmul cardiac creşte cu 4-15 bătăi, iar volumul sângelui scade cu 5% în primele 24 de ore şi cu 20% în două săptămâni.

Performanţa cardiovasculară scade mai greu dacă te antrenezi de mai multă vreme. Ca regulă generală, cu cât eşti mai antrenat cu atât le va fi mai greu să revină la forma de dinainte. Dacă abia ai început să mergi la sală (mai puţin de 6 luni), nivelul tău de fitness va fi afectat mai repede decât în cazul unei persoane care s-a atrenat timp de un an sau mai mult. 

Flexibilitatea se pierde cel mai repede

Dacă nu te mai antrenezi sau iau o pauză mai lungă, încet încet corpul revine la starea sa iniţială. Flexibilitatea este printre primele beneficii pe care le pierzi. După o perioadă în care ai făcut exercitţii de flexibilitate, fibrele musculare suferă pierderi destul de mari mai ales dacă ai o slujbă de birou sau petreci mult timp stând jos. Vei observa pierderea flexibilităţii în maxim trei zile, cu schimbări pronunţate în următoarele două săptămâni. Chiar dacă nu mai mergi la sală, ar trebui să faci exerciţii de stretching cel puţin de trei ori pe săptămână.

Forţa şi rezistenţa sunt afectate

Ce se întâmplă cu adevărat cu muşchii tăi când nu te mai antrenezi? Muşchii, dacă nu sunt folosiţi la un  nivel similar cu cel când făceai antrenamente, încep să piardă din proteine. Datorită calităţii de a memora mişcări, cei care se întorc la sală după o pauză pot redobândi forma fizică de dinainte. Revenirea este diferită de la un individ la altul, dar nu ar trebui să dureze mai mult de câteva săptămâni.

Dacă vă întrebaţi care va fi mai afectată forţa sau rezistenţa, fizioterapeutul Danielle Weis explică: forţa va fi prima care suferă schimbări din cauza unui modificări suferite de fibrele musculare, dar şi cei care practică sporturi de rezistenţă (mai ales alergat) vor resimţi oboseala mai repede şi vor avea probleme în a parcurge aceleaşi distanţe fără dificultate.

Să te menţii în formă este mai uşor decât crezi

Dacă plănuieşti să iei o pauză de la antrenamente, ţine cont de faptul că a te menţine în formă nu implică o gândire de tipul totul sau nimic. De fapt, pot sa îţi menţii nivelul de fitness într-o perioadă de timp foarte scurtă. Pentru a-ţi păstra capacitatea de efort aerobic şi tonusul muscular ai nevoie doar de 20 de minute de antrenament de interval de mare intensitate (HIIT) de două ori de săptămână.  O sesiune de 20 de minute de antrenament HIIT arde mai multe grăsimi decât 45-60 de cardio clasic.

Înaintarea în vârstă afectează forma fizică

Pe măsură ce înaintezi  în vârstă pierzi din masa musculară şi forţă, atrage atenţia doctorul Brad Thomas.  Asta se petrece datorită nivelului de hormoni. Nivelul hormonului de creştere (HGH) începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, capacitatea de rezista la stres şi a se reface după situaţii stresante scade. 

Ai nevoie de trei săptămâni să recuperezi o săptămână de pauză

După o perioadă de timp în care nu mai mergi la sală, sistemul tău nervos îşi pierde abilitatea de a te motiva la fel de mult ca atunci când te antrenezi. Va fi nevoie să depui mai mult efort pentru a face antrenamentele pe care le făceai înainte de a lua o pauză. O persoană care a nu a mai mers la sală pe durata sărbătorilor, va fi nevoie să o iei de la zero. Un atlet sau o persoană obişnuită cu antrenamentele va avea nevoie de aproximativ o lună pentru a ajunge la acelaşi nivel.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: