Ce nu ştiai despre…căscat

Căscatul este un gest pe care cu toţii îl facem atunci când suntem obosiţi sau când ceea ce ni se comunică nu este chiar atât de interesant. Oamenii de ştiinţă nu au reuşi până acum să afle cu exactitate ce cauzează acest reflex al omului, însă au observat câteva aspect inedited asupra cărora ne vom opri şi noi atenţia. Iată 5 neştiute despre căscat:
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce nu ştiai despre…căscat

Căscatul este un gest pe care cu toţii îl facem atunci când suntem obosiţi sau când ceea ce ni se comunică nu este chiar atât de interesant. Oamenii de ştiinţă nu au reuşit până acum să afle cu exactitate ce cauzează acest reflex al omului, însă au observat câteva aspect inedite asupra cărora ne vom opri şi noi atenţia.

5 lucruri neştiute despre căscat

1. Este contagios!

Cel puţin aşa susţine un studiu în urma căruia s-a descoperot că peste jumătate dintre subiecţii analizaţi au căscat la rândul lor atunci când au văzut pe cineva făcând acest gest. Şi nu este valabil doar în cazul oamenilor. Acelaşi comportament a putut fi observat şi în rândul animalelor, în special la cimpanzei, babuini, macaci şi câini.

Citește și: Căscatul, un fenomen contagios care se transmite inclusiv de la om la animalul de companie

2. Contagiozitatea căscatului este influenţată şi de tipul de relaţie cu persoanele care fac acest gest.

De exemplu, dacă un necunoscut va căsca în metrou nu vei fi la fel de predispus să repeţi gestul, spre deosebire de cazul în care persoana respectivă este iubita, fratele sau orice persoană de care eşti legat emoţional sau genetic. Conform teoriilor specialiştilor, această reacţie este pusă pe seama empatiei, care funcţionează în special atunci când există sentimente puternice care îi leagă pe oameni.

3. Semn de boală, însă nu te panica.

Ar trebui să caşti continuu ca să te suspectezi de vreo afecţiune, în special de lipsa mare de somn. În unele cazuri, căscatul excesiv poate fi cauzat de o reacţie anormală a nervului vag, ceea ce semnalează o problemă la inimă sau creier.

4. Chiar şi bebe din burtică poate să caşte!

Nimeni nu ştie cu siguranţă cum e acest lucru posibil, însă există teorii conform cărora această reacţie ar fi cauzată de gradul de evoluţie cerebral.

5. Un căscat durează în medie 6 secunde.

Un căscat durează în medie 6 secunde, timp în care inima bate cu putere pentru a putea susţine procesul de respiraţie. Un experiment realizat recent a constat în examinarea corpului înainte, în timpul şi după căscat şi s-a aflat că în aceste scurte perioade de timp au loc transformări fizice spectaculoase în interiorul nostru, diferite de cele experimentate atunci când pur şi simplu respirăm adânc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”