Câţi bani cheltuiesc românii pe mâncare într-o lună

Salariul mediu net din România îţi permite să cumperi 15 coşuri de alimente de bază într-o lună, pe când un polonez poate cumpăra 25, iar un german 50.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Câţi bani cheltuiesc românii pe mâncare într-o lună

Un român cheltuieşte 41% din venitul său lunar pe alimente şi băuturi, cea mai mare pondere la nivelul Uniunii Europene, în contextul în care veniturile reprezintă 25% din media europeană, pe când preţurile la multe produse sunt aliniate celor din statele din regiune şi chiar din Occident.

Astfel, în timp ce un român cheltuie pe aceste produse aproape jumătate din venitul său lunar, media la nivelul UE este de sub 15%, ponderea scăzând chiar sub acest prag pentru statele dezvoltate din vest precum Germania, Suedia sau Luxemburg, potrivit unui raport al companiei de cercetare de piaţă Food Drink Europe.

Salariul mediu net din România îţi permite să cumperi 15 coşuri de alimente de bază într-o lună, pe când un polonez poate cumpăra 25, iar un german 50. ZF.ro a calculat costul mediu al aceluiaşi coş de 15 alimente în mai multe pieţe din Europa Centrală şi de Est şi în Germania şi a observat că un român plăteşte în medie 24 de euro, cu 8% mai puţin decât un polonez şi cu circa 40% mai puţin faţă de un neamţ. La polul opus, salariul mediu al unui român este de aproape două ori mai mic decât al unui polonez şi de şase-şapte ori mai mic decât al unui german.

Preţurile alimentelor, ale hainelor sau ale produselor de îngrijire personală din magazinele din România sunt de multe ori aliniate celor din alte state europene, salariile sunt cele care au rămas în urmă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: