Cât de mult îi influenţează pe adolescenţi consumul de cafea?

Un nou studiu efectuat de Universitatea din Buffalo, New York, a urmărit efectele pe care le are cofeina asupra fetelor şi baieţilor, trecuţi de pubertate. Studiul a arătat că după consumul de cofeină ritmul cardiac şi tensiunea arterială a tinerilor variază diferit in funcţie de sexul acestora. De asemenea, la fete, efectul cofeinei este diferit şi pe durata ciclului menstrual.
  • Publicat:
Cât de mult îi influenţează pe adolescenţi consumul de cafea?

Un nou studiu efectuat de Universitatea din Buffalo, New York, a urmărit efectele pe care le are cofeina asupra fetelor şi baieţilor, trecuţi de pubertate.

Studiul a arătat că după consumul de cofeină ritmul cardiac şi tensiunea arterială a tinerilor variază diferit in funcţie de sexul acestora.

De asemenea, la fete, efectul cofeinei este diferit şi pe durata ciclului menstrual.

Studiile anterioare au arătat că efectele pe care cofeina le are la copii, adolescenţi şi la adulţi sunt de a scădea ritmul cardiac şi de a creşte tensiunea arterială. Scopul actualului studiu a fost de a verifica dacă cofeina influenţează diferit corpul uman, în funcţie de sex, după pubertate, când consumul de cafea de obicei creşte, şi dacă influenţa asupra organismului variază şi în funcţie de ciclul menstrual.

Rezultatele studiului au scos la iveală faptul că organismul băieţilor are un răspuns mai mare la cofeină decât organismul fetelor, iar diferenţa în care cofeina afectează tinerii în funcţie de sex a fost remarcată numai în perioada post pubertate, nu şi în perioada prepubertate.

În final, în cazul fetelor s-a remarcat că efectul cofeinei asupra organismului depinde şi de ciclul menstrual, fazele ciclului menstrual marcate de schimbări hormonale sunt faza foliculară, care începe din prima zi a menstruaţiei şi se termină în momentul ovulaţiei, şi faza luteală, care urmează ovulaţiei şi este marcată de un nivel mai mare de progesteron faţă de prima fază.
Astfel, la fete creşterile tensiunii arteriale au fost cele mai mari la mijlocul fazei foliculare, iar efectul de scădere a ritmului cardiac în urma consumului de cofeină a fost cel mai mare la mijlocul fazei luteală.

Autor: Theodora Râbu

Sursa: Science Daily

Urmărește CSID.ro pe Google News
Birourile corporatiste, sursă de stres?
Birourile corporatiste, sursă de stres?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”