Cât am luat în greutate din cauza pandemiei și la ce aliment ne este greu să renunțăm

  • Publicat:
Cât am luat în greutate din cauza pandemiei și la ce aliment ne este greu să renunțăm

Cât am luat în greutate în ultimul an? În medie, cam 6 kilograme, spune un nou studiu Ipsos, care a inclus respondenți din 30 de țări. Deși majoritatea populației este conștientă de posibila corelație dintre obezitate și simptomele severe ale coronavirusului, la nivel global, oamenii s-au îngrășat în perioada crizei. Și ar cam vrea să slăbească, dar zahărul le dă bătăi de cap, pentru că, se știe, dependența de acesta e la fel de păcătoasă precum cea de tutun.  

Iată ce implicații a avut și încă mai are pandemia asupra regimului alimentar și sănătății.

Cât am luat în greutate în pandemie – 6 kilograme, în medie

La nivelul celor 30 de țări monitorizate, o treime (31%) dintre respondenți au câștigat în greutate de la debutul pandemiei.

Cu toate acestea, proporția celor care s-au îngrășat în această perioadă variază considerabil în funcție de țară: peste 50% în Chile sau Brazilia, respectiv 30-40% în Peru, Arabia Saudită, Australia, Italia, India, SUA, Spania, Argentina, Africa de Sud sau Turcia.

În țări asiatice precum China sau Hong Kong, mai puțin de 10% dintre respondenți spun că au luat în greutate în această perioadă.

Media greutății excedentare în această perioadă: 6,1 kilograme. Cele mai mari medii au fost înregistrate în Arabia Saudită (8 kilograme, în rândul celor 35% din populație care s-au îngrășat în această perioadă) și respectiv Mexic (8,5 kilograme, în rândul a 34% din populație). 45% dintre cetățenii planetei spun că încearcă să slăbească. În Chile, această cifră ajunge la 60%, iar în Spania, Peru, Arabia Saudită, Singapore și SUA depășește 50% din populația intervievată.

Chinezii, campioni la capitolul mișcare

Schimbările în comportamentele legate de sănătate sau stilul de viață au fost mai subtile și polarizate.

De la începutul pandemiei, deși mai bine de un sfert dintre respondenții la nivel global (27%) au făcut mai multă mișcare, o pondere asemănătoare (23%) au declarat contrariul.  Mai bine de jumătate dintre chinezi (57%) au făcut mai multă mișcare de la debutul pandemiei, spre deosebire de peste o treime dintre cetățenii din Chile, Belgia sau Italia, care au făcut mai puțină mișcare.

Un respondent din zece a consumat mai mult alcool de la începutul pandemiei, în timp ce o proporție similară (9%) au afirmat contrariul. Cu toate acestea, în Australia și Statele Unite o cincime din populație (20%) a consumat mai mult alcool. La polul opus, posibil ca urmare a restricțiilor impuse, un sfert (24%) dintre sud-africani au consumat mai puțin alcool.

În privința fumatului, nivelul de polarizare este mai redus (4% au renunțat iar 3% s-au apucat de fumat). India a înregistrat cea mai mare pondere a respondenților care au renunțat la fumat (12%). La polul opus se situează Chile, cu cea mai mare proporție a celor care s-au apucat de fumat în timpul pandemiei (9%).

Aproape jumătate (45%) din populația globului crede că există o legătură între obezitate și simptomele severe ale COVID-19 în rândul celor infectați.

Ponderea este mai mare în Peru (82%) și respectiv Marea Britanie (64%). La nivel mondial, o treime (31%) dintre respondenți nu cred că există o legătură între obezitate și severitatea simptomelor – în special în China (53%), dar și în Malaezia, Coreea de Sud, Ungaria, Italia și Polonia (cel puțin 40%).

Ce facem ca să slăbim?

În rândul celor care încearcă să slăbească, peste jumătate (52% la nivel global) ar prefera să facă mai multă mișcare sau să mănânce mai sănătos, mai degrabă decât să țină regim pentru a obține rezultate. Cu toate acestea, 4 din 10 (44%) au afirmat că vor lua măsuri cu privire la cantitatea de mâncare consumată și la un eventual regim alimentar.

În Argentina, Chile, Mexic sau Olanda, aproximativ două treimi dintre cei care vor să slăbească preferă să mănânce mai sănătos decât să țină regim. În China, trei din patru (77%) respondenți care încearcă să slăbească preferă să facă mișcare.

La nivel mondial, dincolo de mișcare, mâncare sănătoasă și regim, 38% dintre persoanele care vor să slăbească sunt dispuse să consume mai puține băuturi care conțin zahăr (în special în Ungaria, Malaezia și Africa de Sud – peste 50%).

Doar 15% dintre respondenții la nivel global afirmă că vor consuma mai puțin alcool. În rândul celor care încearcă să slăbească, ponderea respondenților dispuși să reducă volumul de băuturi alcoolice ajunge la un sfert din populație în cazul Rusiei (26%), Marii Britanii (25%), Coreei de Sud (25%), Africii de Sud (24%), Belgiei (23%) și respectiv Australiei (23%).

Exercițiile fizice pot reduce riscul dezvoltării unor simptome severe de coronavirus

Oamenii consideră că exercițiile fizice sunt mult mai eficiente în reducerea riscului de a dezvolta simptome severe de coronavirus, prin comparație cu renunțarea la fumat, consumul de vitamina D, reducerea greutății sau renunțarea la alcool.

4 din 10 respondenți (38%) consideră că exercițiile fizice frecvente pot reduce riscul dezvoltării unor simptome severe de coronavirus, în rândul celor infectați. Lista continuă cu renunțarea la fumat (28%) și consumul de vitamina D (26%). 17% au menționat reducerea greutății iar 1 din 10 (9%) au indicat renunțarea la alcool.

Beneficiul potențial al exercițiilor fizice înregistrează cote maxime în China, unde 8 din 10 (78%) respondenți consideră că astfel pot reduce riscurile unor simptome severe. Hong Kong și India (59% și respectiv 58%) se situează pe următoarele poziții.

În privința vitaminei D, se înregistrează opinii diferite de la țară la țară. Doar 1 din 10 respondenți din Japonia, Germania, Australia sau Suedia consideră că aceasta ar putea fi de ajutor. La popul opus se situează Ungaria sau Africa de Sud, cu o pondere de circa 40% a celor care consideră că vitamina D poate reduce riscul unor simptome severe.

Doar 17% din populația globului crede că scăderea în greutate poate contribui la reducerea riscului de simptome severe. Cifra este semnificativ mai mare în Marea Britanie (45%), Peru sau Olanda (34%, fiecare).

Dependența de zahăr ne împiedică să slăbim

La nivel mondial, zahărul reprezintă principala componentă din alimentație pe care oamenii ar caută să o reducă sau să o elimine pentru a reuși să slăbească. Pe locul al doilea se situează caloriile, iar alcoolul e la coadă listei.

În rândul celor care încearcă în mod activ să slăbească, două treimi (62%) spun că încearcă să reducă sau să elimine zahărul din alimentație pentru a putea slăbi. Ponderea acestora depășește 70% în Ungaria, Malaezia, Polonia, Rusia, Turcia sau Africa de Sud.

Pe lângă zahăr, caloriile (41%) reprezintă un alt factor pe care oamenii care vor să slăbească caută să-l reducă în alimentație – în special în China, India, Malaezia, Arabia Saudită și Statele Unite (peste 50%).

La un nivel comparabil se situează și carbohidrații, pe care 39% dintre cei care încearcă să slăbească i-ar reduce sau elimina din alimentație. Pe locurile următoare se plasează alimentele procesate (31%) și respectiv grăsimile săturate (28%).

Doar 16% dintre respondenții la nivel global menționează alcoolul pe lista factorilor de redus sau eliminat din alimentație. În Rusia, Polonia sau Coreea de Sud, această cifră depășește un sfert din populație.

Studiul Ipsos a fost realizat online în perioada 23 octombrie – 6 noiembrie 2020, pe un eșantion de 22.008 respondenți adulți din 30 de țări.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Urgențe medicale în sezonul cald 🔴CSID LIVE
Urgențe medicale în sezonul cald 🔴CSID LIVE
Bărbații cu voce groasă sunt mai norocoși în dragoste, spun studiile
Bărbații cu voce groasă sunt mai norocoși în dragoste, spun studiile