Care este starea plajelor de pe litoral?

Turiştii sunt pregătiţi pentru litoralul românesc. Este pregătit însă şi litoralul pentru turişti? Iată ce spun autorităţile în urma efectuării controalelor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Care este starea plajelor de pe litoral?
Care este starea plajelor de pe litoral? foto 123rf

Sezonul estival a început. Ca în fiecare an litoralul se află în planurile românilor măcar pentru un weekend. Care este însă starea plajelor româneşti? Sunt curate? Sunt dotate cu grupuri sanitare? Date proaspete oferite de specialiştii Ministerul apelor şi pădurilor aflaţi în control pe litoral.

În perioada 21.06 – 15.07.2019, au loc acţiuni cu scopul verificării  operatorilor economici care desfăşoară activităţi privind utilizarea plajei Mării Negre, verificarea gradului de salubrizare al plajelor dar şi a gestiunii deşeurilor generate în urma activităţilor desfăşurate. Se au în vedere legalitatea construcţiilor, starea reţelelor de apă/canal. De asemenea, se urmăreşte starea de salubritate a localităţilor, dar şi activitatea operatorilor economici/ a persoanelor fizice care desfăşoară activităţi de agrement nautic. Totodată, s-au stabilit măsurile legale care urmează a fi luate în cazul nerespectării prevederilor legale.

Zona de nord – plaje în regulă

În urma acţiunii de control,  plajele din Năvodari, şi a continuat cu Mamaia, Constanţa şi Eforie s-a constatat că operatorii economici, în cea mai mare parte, respectau prevederile contractuale în ceea ce priveşte păstrarea culoarului de minim 5 metri între linia apei şi sezlonguri, precum şi respectarea prevederii care impune ca 30% din suprafaţa de plajă închiriată să fie zonă destinată turiştilor care preferă să facă plajă pe cearceafuri.


Stăm mai prost la capitolul coşuri de gunoi

Singurele deficienţe constatate au fost cele legate de lipsa coşurilor de gunoi, în cazul a doi dintre operatori. Aceştia au primit un avertisment şi termen de conformare de 24 de ore, iar în cazul în care nu vor instala pubelele, vor fi amendaţi. În prima săptămână de  controale, pentru nerespectarea măsurilor impuse şi a prevederilor legale au fost aplicate unor operatori de plajă 21 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 120.000 lei.

Turiştii români s-au declarat mulţumiţi

Conform informaţiilor publicate, ministrul apelor şi pădurilor a discutat cu mai mulţi turişti, iar aceştia au apreciat că modul în care arată plajele. În opinia acestora se oferă condiţii bune pentru petrecerea timpului liber la malul mării. Acţiunile de control continuă până la 25 august 2019 pe tot litoralul.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân