Cardul de sănătate şi scrisoarea medicală pentru reţetă compensată nu mai sunt obligatorii în starea de urgenţă

Medicii de familie pot elibera reţete compensate fără scrisoare medicală şi fără cardul de sănătate.
  • Publicat:
Cardul de sănătate şi scrisoarea medicală pentru reţetă compensată nu mai sunt obligatorii în starea de urgenţă

Ca urmare a Decretului emis de Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, în data de 16 martie 2020, medicii de familie vor putea elibera reţete compensate fără scrisoare medicală de la medicii specialişti. De asemenea, serviciile medicale şi medicamentele pot fi acordate şi validate şi fără semnarea cu cardul naţional de asigurări sociale de sănătate.

Dr. Otilia Ţigănaş, medic de familie, salută măsurile şi explică pe blogul personal de ce erau necesare acestea:

„În contextul pandemiei cu COVID-19 şi a declanşării stării de urgenţă în România, prin Decretul Preşedintelui emis luni, în 16.03.2020, lucrăm:

  • FĂRĂ CARD!
  • FĂRĂ SCRISORI MEDICALE OBLIGATORII DE LA ALŢI SPECIALIŞTI. Deci, de azi, medicii de familie vă eliberează compensate fără să vă mai plimbe pe la alţii, chiar şi acolo unde, înainte, se cerea musai scrisoare medicală de la specialist, actualizată periodic.

Citez din decret:

b) serviciile medicale şi medicamentele pot fi acordate şi validate şi fără semnarea cu cardul naţional de asigurări sociale de sănătate şi fără termen de raportare în 3 zile lucrătoare de la data acordării serviciilor; 

e) prescrierea de medicamente de către medicii de familie, inclusiv a medicamentelor restricţionate din Lista de medicamente, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, pentru pacienţii cronici.”

Vezi mesajul integral al medicului aici

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”