Cancerul ovarian se poate confunda cu durerile abdominale sau balonarea

Simptomele bolii sunt adesea confundate cu boli mai puţin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cancerul ovarian se poate confunda cu durerile abdominale sau balonarea

Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual în lume cu cancer ovarian şi doar 45% înving boala în următorii 5 ani (ovariancancerday.org).

Depistat în stadiu incipient, localizat, acest tip de cancer are o rată de supravieţuire la 5 ani de 93%, dar numai aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme (ovariancancerday.org).

Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înşelătoare.

Simptomele cancerului ovarian

Simptomele bolii sunt adesea confundate cu boli mai puţin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Simptomele includ:

  • creşterea circumferinţei abdominale / balonare persistentă, de lungă durată, nu tranzitorie
  • senzaţia de saţietate precoce
  • dureri în abdomen
  • necesitate frecventă de a urina

„Mergeţi la medicul de familie dacă manifestati aceste simptome de mai mult de trei săptămâni. De asemenea, dacă aveţi în familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneţi-i asta medicului.” spune dl. Cezar Irimia, presedintele FABC.

Cu ocazia Zilei Internaţionale De Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), invită femeile să se informeze despre simptomele şi factorii de risc ai cancerului ovarian, să aibă încredere în ele atunci când sesizează că ceva nu e în regulă cu corpul lor şi să meargă la control ginecologic ori la medicul de familie anual sau mai des, dacă sesizează apariţia unor simptome persistente şi fără o cauză identificabilă.

„Am creat pe www.invingemcancerul.ro un chestionar pentru toate femeile care vor să afle care sunt factorii de risc pentru a face cancer de natura ovariană. Vă îndemn să răspundeţi la cele cinci întrebări, durează doar un minut, iar apoi să îl daţi mai departe la persoanele la care ţineţi. Daţi-l către măcar alte două femei. Este doar un mic gest ce le poate salva viaţa.” continua dl. Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Factori de risc in cancer ovarian:

1. Vârsta: Majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate în jurul vârstei de 55 de ani, când apare menopauza.
2. Istoric familial: Riscul de a face cancer ovarian este mai mare la femeile care au în familie (si din partea tatălui, şi din partea mamei) două sau mai multe rude care au avut cancer ovarian, de sân, de colon sau de  uter.
3. Ereditate: Mutaţiile genelor BRCA 1 si 2 cresc riscul apariţiei acestui tip de cancer.
4. Alţi factori: Femeile obeze, care nu au avut copii, nu au luat niciodată pilule contraceptive, cărora le-a venit menstruaţia mai devreme de 12 ani sau care au intrat la menopauză la o vârstă avansată au şanse mai mari de a face cancer ovarian.

Cancerul ovarian în cifre:

– 238.719 femei sunt diagnisticate anual în lume (globocan.iarc.fr)
– 151.917 femei mor în lume în fiecare an din cauza cancerului ovarian (globocan.iarc.fr)
– rata de supravieţuire la 5 ani este de 45%; este foarte mică, dacă o comparăm, de pildă, cu rata de supravieţuire la cancerul de sân, care este de 89% (ovariancancerday.org)
– dacă este localizat, în stadii incipiente, rata de supravieţuire la 5 ani e de 93%. Cu toate astea, doar 15% din cazuri sunt diagnosticate în acest stadiu (ovariancancerday.org)
– în Romania, sunt diagnosticate 1850 cazuri noi anual şi 1020 femei mor în fiecare an din cauza cancerului ovarian (globocan.iarc.fr)

5 lucuri de ştiut:

1. Toate femeile pot face cancer ovarian.
2. Dacă ştii simptomele şi mergi la medic îţi poţi salva viaţa.
3. Diagnosticarea în stadii incipiente ale bolii creşte enorm şansele de supravieţuire.
4. Cancerul ovarian este diagnosticat adesea în stadii avansate.
5. Multe femei cred în mod greşit că testul Babeş-Papanicolau depistează cancerul ovarian. Acesta depistează cancerul de col uterin.

Citește și: Medic oncolog: Cancerul ovarian se remarcă prin balonarea abdomenului. Dar de cele mai multe ori nu dă niciun fel de semn, transformându-l într-o boală atât de perfidă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”