Deşi alimentele sunt cele incriminate pentru creşterea în greutate, există şi alte motive pentru care unii dintre noi ne „rotunjim”, cum ar fi alcoolul consumat în exces. Ce legătură ar putea fi între alcool şi calorii, te-ai putea gândi? Ei bine, află că un pahar de 175 de mililitri de vin face cam cât un pătrăţel de ciocolată iar o halbă de bere este echivalentul consumului unei pungi de chips-uri.
Iar potrivit unui sondaj realizat în Marea Britanie pe 2.000 de persoane adulte, un cetăţean consumă în medie 5 halbe de bere pe săptămână (cam 5 litri, dar e o cantitate mult prea mică, diferită de cea din realitate), ceea ce însumează circa 44.200 de kilocalorii pe an, cam cât ar însemna consumul a 221 de gogoşi.
Însă nu neapărat alcoolul este cel care favorizează depunerea kilogramelor, ci mai degrabă “ciupiturile” precum snacks-uri, chips-uri, alune, covrigei şi alte ronţăielicare „merg bine la bere”.
Vinul, berea, cidrul, lichiorul, cocteilurile şi majoritatea băuturilor alcoolice au în compoziţie zahăr, deci iată şi explicaţia simplistă a caloriilor lichide.
Pentru a evita luarea în greutate, Fundaţia Britanică pentru Nutriţie recomandă:
-Limitarea consumului zilnic de alcool la maximum 250 ml în cazul bărbaţilor şi 150 ml în cazul femeilor
-În paralel cu paharul de alcool, bea un pahar cu apă, care are rolul de a preveni deshidratarea
-Nu bea pe stomacul gol pentru că vei fi tentat să ronţăi diverse. Dacă totuşi îţi este extrem de foame alege un sandviş, dar neapărat fără maioneză.
-Bea cu “guri mici”, fără să gâlgâi pe nerăsuflate 5 beri la rând