Cafeaua la dozator, un amestec de chimicale periculoase

Au trecut demult vremurile în care românii îşi începeau ziua cu o cafea tare la ibric sau la filtru, automatele înlocuind în ultima perioadă acest tabiet, de altfel sănătos. La serviciu, pe stradă, la şcoală, în mall-uri, în spitale, mai peste tot întâlnim astfel de dozatoare de cafea, care ne tentează prin preţul mic şi mirosul aparent îmbietor.
Autor: Paula Rotaru
Cafeaua la dozator, un amestec de chimicale periculoase

Au trecut demult vremurile în care românii îşi începeau ziua cu o cafea tare la ibric sau la filtru, automatele înlocuind în ultima perioadă acest tabiet, de altfel sănătos.

La serviciu, pe stradă, la şcoală, în mall-uri, în spitale, mai peste tot întâlnim astfel de dozatoare de cafea, care ne tentează prin preţul mic şi mirosul aparent îmbietor.

Sub numele de cafea sau cappucino, la automatele care funcţionează cu fise găsim băuturi care conţin, de fapt, doar un amestec de E-uri şi zahăr.
Chiar dacă nu are nici pe departe aceeaşi aromă şi gust, românii o cumpără pentru că este la îndemână şi ieftină – costă doar un leu. Nu este însă şi sănătoasă, avertizează medicii.

De asemenea, dacă obişnuieşti să bei ciocolată caldă de la dozator, ar trebui să ştii că niciunul din produsele vândute sub această denumire nu este de fapt ciocolată, adică nu conţine minim 25% pudră de cacao, aşa cum cere legea.

La o verificare efectuată recent de către autorităţi în rândul acestor automate, la unul dintre aparatele verificate, ciocolata caldă conţinea de fapt zahăr, lapte praf, un praf dietetic dulce, lactoză, grăsime vegetală hidrogenata, E340, E471, E551, aromă de vanilie, colorant E126a şi doar 13% cacao.

Nici cafeaua instant la pliculeţ nu este mai presus. La o simplă citire a etichetei, aflăm că un pliculeţ de cafea 3 în 1 conţine doar 7% cafea iar laptele este, de fapt, lapte praf degresat, grăsime vegetală sau praf de zer.

Alergiile, principalele pericole

Medicii avertizează că acest cocteil chimic de ingrediente nenaturale, care se găsesc în produsele alimentare, pot afecta, dacă sunt consumate pe termen lung, inima, ficatul şi rinichii.

Şi mai alarmant este faptul că aşa-zisul lapte din cafeaua la automat este de fapt  sirop de glucoză, lapte praf degresat, grăsime vegetală, praf de zer, proteine din lapte, şi patru E-uri. Această combinaţie este foarte posibil să cauzeze reacţii alergene iar legea prevede ca astfel de produse să fie etichetate în concordanţă, pentru ca persoanele predispuse la alergii să cunoască riscul la care se explun.

S-a descoperit leacul pentru chelie!
S-a descoperit leacul pentru chelie!