Analize şi teste la consult endocrinologic – dr. Cristian Deciu explică

Unele boli endocrine se pot transmite genetic. În bolile autoimune tiroidiene e un risc destul de mare de transmitere genetică, în special pe linie feminină.
  • Publicat:
Analize şi teste la consult endocrinologic - dr. Cristian Deciu explică
Analize şi teste la consult endocrinologic - dr. Cristian Deciu explică, foto 123rf.com

Ca şi frecvenţă, afecţiunile tiroidiene sunt de departe cea mai întâlnită patologie pentru care pacienţii se prezintă la medicul endocrinolog. Cele mai des întâlnite boli endocrine sunt cele care afectează glanda tiroidă, respectiv tiroidita autoimună şi nodulii tiroidieni. Am aflat mai multe de la dr. Cristian Deciu, medic specialist endocrinologie.

CSÎD: Ce alte boli din sfera endocrinologiei mai prezintă românii, după cele enumerate mai sus tiroidita autoimună şi nodulii tiroidieni?
Dr. Cristian Deciu:
Din propria experienţă, pe locul al doilea se află osteoporoza. Apoi urmează de sindromul de ovar polichistic, nanismul hipofizar, sindromul Cushing, hiperparatiroidismul primar, osteoporoza, hipogonadismul, adenoamele hipofizare.
 

Teste şi analize moderne şi eficiente pentru sistemul endocrin

CSÎD: Ce teste şi analize se recomandă la medicul endocrinolog?
Dr. Cristian Deciu:
Fără analize şi investigaţii imagistice nu poţi face endocrinologie. Din acest punct de vedere, endocrinologia este specialitatea care s-a dezvoltat cel mai mult în ultimii 20-30 ani. Cele mai recomandate investigaţii în endocrinologie sunt cele pentru funcţia tiroidiană (TSH, FT4, T3). Tot pentru tiroidă recomandăm foarte frecvent şi ATPO, antitiroglobulina, TRAb, care pun diagnosticul de boală autoimună tiroidiană. Ca şi metode imagistice, cel mai frecvent recomandăm ecografia de tiroidă, pentru că nodulii tiroidieni sunt o patologie foarte des întâlnită.

CSÎD: Bolile endocrine se pot transmite genetic?
Dr. Cristian Deciu:
Există boli endocrine care se pot transmite genetic. De exemplu, în bolile autoimune tiroidiene e un risc destul de mare de transmitere genetică, în special pe linie feminină. Există, de asemenea, anumite sindroame cum ar fi MEN (neoplazia endocrină multiplă), care au o foarte mare transmitere genetică, dar acestea sunt destul de rare.

CSÎD: Ce facem dacă avem în familie persoane ce suferă de boli ale tiroidei?
Dr. Cristian Deciu:
Patologia autoimună tiroidiană are o transmitere genetică destul de mare. Dacă avem în familie persoane cu boli ale tiroidei, este indicat să ne adresăm unui medic endocrinolog, care, în urma unui consult şi a unor investigaţii, va stabili care este riscul de transmitere a acestor boli.

Dr. Cristian Deciu, medic specialist endocrinologie.

Dr Cristian Deciu, endocrinolog
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”