Analgezicele ar putea cauza infertilitate masculină

Una dintre cele mai recent descoperite cauze ale infertilităţii masculine ar putea fi banalele analgezice, pe care oricine le foloseşte fără a-şi imagina că efectele secundare ale acestora pot fi atât de drastice.
  • Publicat:
Analgezicele ar putea cauza infertilitate masculină

Infertilitatea este o problemă din ce în ce mai serioasă, un număr semnificativ de cupluri neputând să aibă copii pe cale naturală, dar, de cele mai multe ori, infertilitatea feminină este cea acuzată.

Doar că lucrurile nu sunt nici pe departe atât de simple şi fertilitatea masculină ar putea fi la un punct de cotitură. Anul trecut, un studiu făcut pe bărbaţi din America de Nord, Europa şi Australia a scos la iveală un fapt extrem de îngrijorător: numărul de spermatozoizi şi calitatea spermei au scăzut cu 50% în ultimii 40 de ani. Deşi cauzele acestei probleme sunt foarte complexe, mulţi cercetători afirmă că acest fenomen se datorează unor disfuncţii hormonale.

Acum, una dintre cauzele acestei disfuncţii a ieşit la iveală în urma unui nou studiu. S-a descoperit faptul că banalul ibuprofen are un impact negativ asupra sănătăţii testiculelor, alterând producţia de hormoni şi provocând o problemă numită hipogonadism compensat, care afectează sănătatea reproductivă a bărbaţilor.

Îngrijorarea noastră imediată este pentru fertilitatea bărbaţilor care folosesc aceste medicamente de foarte mult timp”, a spus David Møbjerg Kristensen, de la Universitatea din Copenhaga. “Acestea sunt analgezice foarte eficiente, dar majoritatea oamenilor le folosesc abuziv, fără să se gândească la consecinţe.

La studiu au participat 31 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, jumătate dintre ei primind o doză moderată de ibuprofen, zilnic (600 mg, echivalentul a trei pastile) în timp ce cealaltă jumătate a primit placebo. După 14 zile, bărbaţii care au luat zilnic ibuprofen au dezvoltat o creştere a nivelului de lutropină, cea care reglează cantitate de testosteron, ceea ce indică faptul că medicamentul a intervenit în buna funcţionare a testiculeloor, forţând corpul să compenseze, prin creşterea nivelului de testosteron.

Chiar dacă efectul nu este unul permanent, cercetătorii avertizează că o utilizare pe termen lung ar putea genera probleme ireversibile asupra fertilităţii masculine.

Sursa: sciencealert.com

Foto: pixabay.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030