Alimentele bogate în proteine, un risc cardiometabolic crescut

Un nou studiu arată că alimentele bogate în proteine reprezintă un risc cardiometabolic crescut.
Alimentele bogate în proteine, un risc cardiometabolic crescut
FOTO: profimediaimages.ro / Alimentele bogate în proteine, un risc cardiometabolic crescut

Potrivit unui nou studiu în urma căruia s-au analizat datele a mii de oameni, consumul în exces al unui anumit tip de aminoacid prezenţ în alimentele bogate în proteine, este asociat cu un un risc crescut cardiometabolic. Foarte multe persoane adoptă diete bogate în proteine care ajută la scăderea în greutate şi creşterea masei musculare.

Un studiu recent apărut în EClinicalMedicine evidenţiază o legătură între consumul de alimente cu un conţinut ridicat de aminoacizi sulfuraţi, care se regăsesc în alimentele bogate în proteine, dar şi un risc cardiometabolic crescut.

Riscul cardiometabolic şi dieta

Există doi aminoacizi sulfuraţi care se regăsesc în alimentele bogate în proteine- metionină, un aminoacid esenţial şi cisteina, un aminoaci semi-esenţial. Organismul are nevoie de cei doi aminoacizi pentru a funcţiona corespunzător, doar că nu poate sintetiza aminoacizii esenţiali. Cercetătorii au observat că în cazul participanţilor la studiu exista riscul apariţiei bolilor cardiometabolice precum boli de inimă, accident vascular cerebral şi diabet. Pentru a măsura biomarkerii, inclusiv nivelul colesterolului, trigliceridelor, glicemia şi insulina, participanţii la studiu au ţinut post intermitent pentru o perioadă de 10-16 ore.

Astfel, aceşti biomarkeri sunt indictivi ai fiecărui individ privind riscurile apariţiei anumitor boli. Totodată, cercetătorii au analizat informaţii despre obiceiurile alimentare ale participanţilor, care includ aportul de nutrienţi consumaţi. Aşadar, în privinţa aminoacizilor sulfuraţi, echipa de cercetare susţine că sunt prezenţi în aproximativ toate alimentele, excepţie făcând cerealele, fructele şi legumele. Persoanele care consumă produse pe bază de plante, ca fructele şi legumele, vor consuma şi cantităţi mai mici de aminoacizi sulfuraţi, efecte benefice asupra sănătăţii având veganii şi vegetarienii.