Alimente pentru zile caniculare

Canicula poate "sufoca" chiar si cel mai mare apetitit. Culturile din intreaga lume au diverse metode creative de a lupta impotriva caldurii istovitoare - in zona ecuatoriala se consuma alimente picante in timp ce oamenii din alte zone beau ceai fierbinte
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alimente pentru zile caniculare
Alimente pentru zile caniculare

Dar cine isi doreste sa transpire mai mult cand afara oricum este ingrozitor de cald? Ceea ce ne dorim cu totii sunt alimente racoritoare – de preferat cat mai sanatoase, pline de vitaminele si mineralele care ne dau energia necesara depasirii caldurii de afara. Nutritionistii recomanda evitarea mancarurilor grele sau fierbinti. Acestia ne mai recomanda sa profitam din plin de numeroasele sortimente de fructe si legume disponibile vara. De asemenea, este bine sa mananci portii mici de mai multe ori pe zi si sa te hidratezi suficient, evitand bauturile carbogazoase, cofeina si alcoolul.

Iata cateva dintre superalimentele care te ajuta sa suporti mai usor caldura:

Kiwi, papaia si zmeura
Cand caldura este in toi, aproape orice fruct suculent poate fi racoritor si delicios. Dar combinatia de kiwi, papaia si zmeura este ideala pentru ca fiecare fruct contine vitamine si minerale care ajuta la prevenirea cancerului, printre care vitamina C si beta-carotenul. De fapt, atat kiwi cat si papaia rivalizeaza cu citricele in ceea ce priveste continutul de vitamina C. Vitamina C este esentiala pentru sistemul imunitar, iar unele studii au aratat ca are capacitatea de a reduce presiunea sanguina ridicata. Kiwi si papaia adauga dietei tale potasiu, un element foarte important care contribuie la mentinerea nivelului optim de hidratare al organismului, regleaza presiunea sanguina si actvitatea celulelor nervoase. Papaia contine vitamina K, una dintre vitaminele necesare coagularii sangelui. Aceasta vitamina ajuta organismul sa asimileze mai mult calciu.

Zmeurele contin fibre si sunt bogate in vitamina C. Cantitatea suficienta de fibre este direct legata de scaderea riscului de aparitie al cancerului de colon si ajuta la mentinerea nivelului scazut al colesterolului. Adauga proteine acestei salate (cum ar fi branza dulce degresata) si ai obtinut o masa completa.

Portii recomandate:
1 kiwi – aproximativ 46 calorii
1 papaia mediu – aproximativ 119 calorii
1 ceasca de zmeure – aproximativ 64 calorii  

Crema si inghetata de fructe
Iata o alta metoda de a folosi fructele in lupta cu caldura: pune fructele tale preferate intr-un blender impreuna cu putina gheata faramata si vei obtine o crema racoritoare si delicioasa. Mai poti pune crema de fructe in congelator de seara si a doua zi poti savura o inghetata 100% naturala.

Salata verde si naut
O salata verde delicioasa si usoara este perfecta pentru serile fierbinti de vara, in special pentru ca nu mai esti nevoita sa folosesti cuptorul. Inlocuieste salata verde cu spanacul si poti obtine o masa bogata in fier. Adauga cateva boabe de naut la aceasta salata pentru a o imbogatii in proteine si fibre si pentru a adauga in plus 20% din necesarul zilnic de acid folic. Acidul folic este esential in producerea celulelor rosii din sange si s-a demonstrat ca ajuta la prevenirea malformatiilor daca este consumat de femei in timpul sarcinii. Nautul mai contine vitamina B6, care contribuie la descompunerea in organism a proteinelor, carbohidratilor si grasimilor. Pentru vitamina A si mai multe fibre, adauga cateva rosii.

Portii recomandate:
1/3 cana boabe de naut – aproximativ 115 calorii
100g spanac – 24 calorii
100g rosii – 17 calorii

Salata de pui sau ton in ardei
Cateva linguri de ton sau carne de pui intr-un ardei verde poate fi o masa simpla pentru vara. Poti alege ardei rosu, verde sau galben, indiferent ce iti doresti. Pe langa proteinele din ton sau peste, vei obtine si fibre, vitamina C si vitamina A necesare din ardei.

Portii recomandate:
50g de pui sau ton si o lingura de maioneza fara grasimi – 160 calorii
1 ardei verde mediu – 24 calorii.

Articol exclusiv online (Georgiana Dorobantu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Fitness - invata sa nu renunti prea usor!
Fitness - invata sa nu renunti prea usor!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”