Într-un centru din Bucureşti, copiii cu tulburare de spectru autist beneficiază, pe lângă terapiile cu eficienţa recunoscută în domeniu, de un stimul extraordinar: de prietenia copiilor tipici. Ei fac voluntariat şi îi ajută pe copiii cu tulburare de spectru autist să deprindă noţiuni greu de dobândit chiar după ore întregi de terapie, precum empatia.
Cum? Prin puterea extraordinară a legăturilor care se stabilesc între copii de aceeaşi vârstă. Legături pe care nici cei mai experimenţi terapeuţi nu le pot echivala. „Am descoperit acest lucru în cursul şedinţelor noastre de terapie. Le-am confirmat în repetate rânduri şi ţinem la ele. Au devenit emblematice în cadrul centrului. Părinţii care ne-au trecut o singură dată pragul au revenit spunându-ne că e un lucru pe care nu l-au mai întâlnit în altă parte. Care i-a ajutat pe copii şi la care nu ar putea renunţa. Este „motorul” care ne dă încredere să mergem mai departe” declară Alexandra Dreghiciu.
De asemenea, Alexandra Dreghiciu crede că şi în cazul autismului virtual, o afecţiune apărută în ultimii ani din cauza excesului de tehnologie la copiii mici şi foarte mici, copiii tipici ar putea ajuta pe lângă terapiile clasice. ”În cazul Autismului virtual, suntem convinşi ca un program complex, constând în intervenţia echipei complexe alcătuită din părinte-copil sub coordonarea terapeutului şi mijlocită de ajutorul copiilor tipici e fi o opţiune terapeutică demnă de luat în considerare”, a mai spus Alexandra Dreghiciu.