Acesta este alimentul care nu se strică şi rezistă mii de ani

Arheologii au descoperit in morminetele egiptene vase care contineau un aliment care era inca bun pentru consum. Desi vechi de mii de an, acesta nu s-a stricat, datorita proprietatilor sale incredibile.
  • Publicat:
Acesta este alimentul care nu se strică şi rezistă mii de ani

Arheologii au descoperit în mormintele egiptene vase care conţineau un aliment care era încă bun pentru consum. Deşi vechi de mii de an, acesta nu s-a stricat, datorită proprietăţilor sale incredibile.

Este vorba de miere, despre care cercetătrii au aflat, într-un final, de ce rezistă aşa de mult timp fără să se strice.
În primul rând, mierea este un zahar şi conţine foarte puţină apa, scrie Smithsonian.com, citată de Mediafax..

„Mierea, în forma ei naturală, conţine foarte puţină umiditate. Într-un astfel de mediu, foarte puţine bacterii sau microorganisme pot supravieţui”, explică Amina Harris, director executiv în cadrul Honey and Pollination Center de la Institutul Robert Mondavi al Universităţii California.
În plus, mierea este foarte acidă, având un PH cuprins între 3 şi 4,5. Acest acid distruge microorganismele care ar incerca să trăiască în miere.

Explicatia nu este însă suficientă, pentru că melasa, un produs obţinut prin extragerea zahărului din sfeclă, are proprietăţi similare, dar nu rezistă la fel de mult. Aici intervin albinele care produc mierea.

În stomacul albinelor există o enzimă numită glucozoxidază. Când acestea regurgitează nectarul pentru a produce mierea, enzima se amestecă cu nectarul şi îl descompune în două componente, printre care peroxidul de hidrogen. Acesta acţionează la rândul său asupra elementelor nocive care s-ar putea dezvolta în miere, precizează Harris. De aceea, în Antichitate mierea era folosită şi în scop medicinal, ca pansament la tratarea rănilor infectate şi a arsurilor.
Există însă un caz în care şi mierea se poate altera: dacă este ţinută neacoperită, într-un mediu umed.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”