A fost creat primul ficat uman funcţional din celule suşă

Cercetătorii japonezi au reuşit să creeze un ficat uman "funcţional" pornind de la celule suşă pluripotente induse (iPS), fapt care oferă noi speranţe în ceea ce priveşte o alternativă la donarea de organe, potrivit unui studiu publicat în Nature, informează AFP, citată de Mediafax.
  • Publicat:
A fost creat primul ficat uman funcţional din celule suşă

Cercetătorii japonezi au reuşit să creeze un ficat uman „funcţional” pornind de la celule suşă pluripotente induse (iPS), fapt care oferă noi speranţe în ceea ce priveşte o alternativă la donarea de organe, potrivit unui studiu publicat în Nature, informează AFP, citată de Mediafax.

Cercetătorii au folosit o bucată de ficat creat în laborator, pe care l-au implantat în organismul unui şoarece, unde s-a transformat într-un organ vascularizat având proprietăţile unui ficat uman. Ţesutul hepatic uman dezvoltat astfel a fost capabil să producă proteine specifice, precum albumina, şi să aibă o funcţie de curăţare, fapt care a permis supravieţuirea pe o perioadă mai lungă a animalului suferind de o insuficienţă hepatică.

Pentru a crea ficatul, cercetătorii au folosit celule suşă pluripotente induse, adică celule adulte reprogramate pentru a întineri şi se comporta ca celulele suşă embrionare. Aduse în stadiul cvasi-embrionar, aceste celule îşi vor reactiva 4 gene (în mod normal inactive în celulele adulte) şi îşi vor regăsi capacitatea de a se diferenţia în toate tipurile de celule, în funcţie de mediul în care sunt implantate.

Deşi mai sunt necesare studii în acest sens pentru a stabili dacă metoda va fi eficientă şi în cazul pacienţilor umani, autorul principal al cercetării, profesorul Takanori Takebe, se arată optimist. Însă eventualele teste clinice vor debuta abia în circa zece ani. Procedura, care ţine de medicina regenerativă, este una promiţătoare, dar trebuie aflat dacă nu este toxică pentru organism şi, de asemenea, eventualele efecte secundare nedorite avute de acest tip de transplant.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”