Deşi multe persoane care au probleme cu greutatea corporală au tendinţa să dea vina pe activitatea prea leneşă sau prea intensă a glandei tiroide, medicii endocrinologi spun că este vinovat mai degrabă stilul de viaţă nesănătos. Cu toate acestea, există situaţii când unele afecţiuni ale glandei tiroide pot duce la modificări de greutate într-un timp scurt. Specialiştii de la Institutul Clinic Fundeni atrag atenţia asupra unei afecţiuni a glandei tiroide numite hipertiroidism.
Cum îţi poţi da seama că ai putea suferi de hipertiroidism? Specialiştii de la Institutul Clinic Fundeni atrag atenţia – Excesul de hormoni tiroidieni întâniţi în hipertiroidism duc la un metabolism accelerat, pierderi de greutate, ritm cardiac rapid sau ritm cardiac neregular, transpiraţie excesivă şi stări de iritabilitate.
Hipertiroidismul este adesea cauzat de afecţiunea autoimună Basedow. Însă hipertiroidia este frecventă şi ca manifestare pentru afecţiunea Graves.
Alte cauze ale hipertiroidismul pot fi:
Alte boli ale glandei tiroide pot fi cauzate de lipsa de iod din apă şi alimente – carenţa iodată.
Tiroida foloseşte pentru producţia de hormoni iodul. În cabinetele de endocrinologie ajung pacienţi cu dezvoltarea excesivă a tiroidei sau “guşă”, dar şi noduli tiroidieni şi chiar cancerul tiroidian.