20% dintre CEO ar putea fi psihopaţi (STUDIU)

Unul din cinci CEO (directori executivi din cadrul companiilor) este psihopat, conform unui studiu realizat în Australia. Această rată este asemănătoare cu cea din rândul persoanelor aflate în detenţie,
  • Publicat:
  • Actualizat:
20% dintre CEO ar putea fi psihopaţi (STUDIU)

Unul din cinci CEO (directori executivi din cadrul companiilor) are şanse să fie psihopat, conform unui studiu realizat în Australia. Această rată este asemănătoare cu cea din rândul persoanelor aflate în detenţie, notează The Telegraph.

Studiul, efectuat  pe 261 de persoane cu funcţii de top în companii din SUA, a arătat că 21% dintre participanţi manifestă trăsături care pot fi indentificate şi în tipologia persoanelor care dezvoltă personalităţi de tip psihopat. La nivelul întregii populaţii, rata persoanelor care se încadrează în această categorie este de una la o mie.

Psihologul criminalist Nathan Brooks, care a condus studiul, a declarat că firmele ar trebui să-şi îmbunătăţească metodele prin care selectează angajaţii. În opinia sa, companiile de recrutare tind să se concentreze mai mult pe abilităţile potenţialilor angajaţi decât pe trăsăturile lor de personalitate. Astfel, se ajunge în situaţia în care companiile angajează ”psihopaţi de succes’‘, indivizi care pot pot lua parte la acţiuni lipsite de etică, chiar ilegale sau pot avea un impact negativ asupra colegilor.

”Psihopaţii tipici creează haos şi, în general, tind să îi instige pe colegi unul împotriva celuilalt”, observă specialistul. Pentru psihopaţi este un joc şi pe ei nu îi deranjează să încalce regulile morale. Totul se rezumă la a ajunge acolo unde doresc în cadrul companiei şi la dominarea celorlalţi”, a completat Brooks.

Criza economică globală din 2008 i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să studieze trăsăturile angajaţilor ce ar fi condus la o cultură corporatistă în care s-a răspândit un comportament lipsit de etică.

Studiul s-a bazat pe o cercetare efectuată pe angajaţi din cadrul conducerii din industria de distribuţie din SUA. Brooks a declarat că speră să implementeze un nou instrument de evaluare a angajaţilor, dezvoltat împreună cu echipa sa, astfel încât oamenii să nu se mai strecoare în diverse funcţii şi să provoace daune.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”